Arkismi x Tiia Vanhatapio

Mukava ja ajaton vaatemallistomme kumartaa arjen ihanuudelle. Vaatteissa on yhtä mukava häärätä kotona kuin rientää iltamenoihin, sillä niiden mitoituksissa on otettu huomioon kehojen erilaisuus. 

Finlayson Arkismi Annukka-huivi

Olemme lanseeranneet ihka oman vaatemalliston ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun! Arkismi-vaatemallistomme perustuu designfilosofiaamme, jossa kunnioitetaan kestäviä, konstailemattomia ja miellyttäviä arjen käyttövaatteita.

 ”Arkismin ydinajatus on suoraviivainen: jos se on yksinkertaista, se on kaunista. Halusimme tehdä vaatemalliston, joka on suunniteltu tarpeeseen, suomalaiseen arkeen sopivaksi. Liian usein valitsemme vaatteita, jotka saattavat näyttää hyvältä, mutta osoittautuvat arjessa toimimattomiksi – tälle arkismi on vastaisku”, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

 Mallistoon kuuluu niin housuja, hameita, paitoja, neuleita kuin sukkia ja yöasujakin. Kovin kauan kenenkään ei tarvitse matkustaa vaatteita hiplatakseen, sillä ne ovat saatavilla myös Prismoista Finlaysonin myymälöiden lisäksi.

Finlayson Arkismi Pampula-paita ja Pampula-housut
Finlayson Arkismi Aalto-neulemekko

Iloa ja arjen käytännöllisyyttä

Palkittu suunnittelija Tiia Vanhatapio suunnitteli malliston yhdessä Finlaysonin suunnittelijoiden ja Prisman asiantuntijoiden kanssa. He ovat luoneet tyylipuhtaan kokonaisuuden, jossa näkyy vivahteita 60-70 -luvusta ja vähän Skotlannistakin. Esimerkiksi kotimekko on kunnianosoitus ensimmäiselle Marketta-vaatemallistolle, joka ilmestyi 1960-luvun lopussa ja meni kokonaan ulkomaiseen vientiin Tukholmaan.

Toinen malliston erikoisuus on kierrätysfarkuista valmistettu kiltti, joka on viittaa Finlaysonin perustajaan James Finlaysoniin ja hänen skottijuuriinsa, samoin kuin Tartaani-paidat.

“Arkismissa tyylikkäät linjat ja Finlaysonin 200-vuotisen historian arkistoprintit yhdistyvät moderneihin väriyhdistelmiin ja nykypäivän arjen vaatimuksiin. Värikylläisyys ja iloisuus kohtaavat funktionalismista tutut pelkistetyt muodot. Arkismissa ei ole yhtäkään ylimääräistä yksityiskohtaa, kaikki on suunniteltu käyttöä ajatellen”, Vanhatapio kuvailee.

Miesten neule ja kiltti
Finlayson Arkismi Taimi-kotimekko

Mukavasti mitoitettu

Arkismin vaatteissa vilahtavat ajattomat Finlaysonin kuosit kuten Taimi, Aalto, Annukka, Pampula ja Tartaani. Vaatteet kestävät käyttöä ja aikaa, ja niitä on myös helppo yhdistellä toisiin vaatekaapin aarteisiin.

 Mitoituksessa on otettu huomioon myös kehojen erilaisuus: linjat eivät ole slimmattuja ja kevyet materiaalit saavat vaatteen laskeutumaan kauniisti käyttäjänsä muotoja mukaillen. Suunnittelun ohjenuorana on ollut ”mukavuus on uusi musta”, joten malliston vaatteet ovat väljiä, vyötäröt joustavia ja materiaalit ovat helppohoitoisia sekä miellyttäviä iholla.

Pientä päivitystä

Mallistoa päivitetään sesongeittain uusilla väreillä, mutta kuitenkin niin, että tietyt malliston kulmakivet säilyvät. Keväällä mallistoon tulee kevyemmästä collegesta valmistettuja vaatteita ja kesää kohden myös t-paitoja, sortseja muita lämpimän kelin vaatteita. Samalla syksyiset neuleet ja raskaampi jersey tekevät tilaa uusille keväisille kuoseille, ja tutut klassikkokuosit päivitetään raikkaisiin väreihin. 

Finlayson Arkismi naisten Pampula-tunika