Ihana-kamala puuvilla

Puuvilla on hurmannut koko ihmiskunnan pehmeydellään, mutta sen tuotanto on ympäristölle hyvin kuluttavaa. Siksi Finlayson lisää jatkuvasti vähäpäästöisemmän luomunpuuvillan määrää mallistossaan. Puuvillakankaita on myös erilaisia, mm. lankaluku kertoo kankaiden eroista. Lue lisää tästä, niin tiedät mitä.

Osta se luomuna

Puuvilla on erinomainen erityisesti vuode- ja kylpytekstiileihin, sillä se on hengittävä, pehmeä ja kestävä luonnonkuitu. Puuvilla ei villan tavoin ärsytä tai kutita ihoa ja sillä on hyvä pesunkästävyys. Se imee myös hyvin kosteutta, mutta toisin kuin pellava, se myös kuivuu hitaasti.

Puuvillaan huonoihin puoliin puolestaan kuuluu sen kasvattamisessa ja tuottamisessa syntyvät päästöt, joita pyritään suitsimaan luomuviljelyllä. Finlaysonin käyttämästä puuvillasta 29 % on luomuviljeltyä, jossa käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän keinokastelua – jopa 90 % vähemmän – sillä maaperä sitoo paremmin vettä.

Viljelyssä käytetään myös vähemmän kemikaaleja, lannoitteita ja energiaa, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja turvallisempaa niin ympäristölle kuin viljelijälle. Luomuviljelytapa tuottaa vähemmän myös typpi- ja fosforipäästöjä vesistöihin, koska lannoitteet ovat luonnonmukaisia ja torjunta-aineiden käyttö on kiellettyä. Finlaysonin käyttämä luomumpuuvilla on 81 % GOTS-sertifioitua, loput on Reilun kaupan luomupuuvillaa. 

Mikä ihmeen lankaluku?

Kankaan tiheydestä kertoo lankaluku eli TC (=thread count). TC on loimi- ja kudelankojen yhteenlaskettu määrä neliötuumalla kangasta, eli mitä ohueampi lanka, sitä tiiviimpi sidos ja korkeampi TC-luku. Kun kankaalla on korkea langantiheysluku, sitä laadukkaampi ja kalliimpi se yleensä on, mutta nämä ovat myös makuasioita: toiset pitävät enemmän ohuesta ja sileästä kankaasta ja toisia taas miellyttää paksumpi ja voimakkaampi materiaalin tuntu.

Eri kuitujen lankalukuja ei voi vertailla keskenään, sillä esimerkiksi pellavakankaiden lankaluku on usein alhaisempi kuin puuvillakankaisen, koska pellavakuitu on paksumpaa kuin puuvilla.

Finlaysonin Ruutu & Raita -malliston painetuissa ja yksivärisissä vuodevaatteissa lankaluku on 120, sillä malliston puuvillakangas on kudottu hieman paksummalla langalla. Näin mallistoon saatiin menneiltä vuosilta tuttu karheampi, nostalginen tuntu. Satiininen Uni-pussilakana on sen sijaan kudottu ohuesta ja pitkäkuituisesta kampapuuvillasta ja sen TC on hyvin korkea, 300, eli se on hyvin tiivis kangas. Siksi sen hinta on myös korkeampi.  

Puuvilla toimii monessa

Puuvilla on toimii myös monessa muussa kodin tekstiilissä kuin vaan vuodevaatteissa. Kesäkaudella on tärkeää, että torkkupeitto on viileä ja kevyt eikä se saa kutittaa paljaalla iholla, joten puuvillainen torkkupeitto sopii erinomaisesti juuri tähän tarkoitukseen. Karhu ja siili -torkkupeitto on 100 % puuvillaa, josta 45 % on kierrätettyä, joten sen alla voi torkkkua hyvällä omalla tunnolla.

Kun ilmat lämpenevät, Coronna kevyt peitto on sopivan viileä kesätäkiksi. Sen päällinen on GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa ja täyte PET-pulloista kierrätettyä polyesteriä.

Ei myöskään pidä unohtaa puhtaan pyykin ihanaa tuoksua, josta tulee mieleen pehmeä puuvilla. Se on nyt vangittu Finlaysonin CO2/NEG.-tuotesarjan ihastuttavaan Puuvilla-tuoksukynttilään, joka viimeistelee kesäiltapäivän raukean tunnelman.