Joulun juhlallisin kattaus

Kata juhlaan pöytäliina, jota ei voi olla huomaamatta, ja viimeistele näyttävillä kukilla. Katso tästä vinkit kattaukseen, kun käytät voimakkaasti kuvioitua pöytäliinaa.

Joulun kattaus voi olla monen tyylinen ollakseen juhlava. Yksivärinen, klassinen pöytäliina on aina varma ratkaisu, mutta joskus vaikutelma saattaa jäädä pliisuksi. Kun katat pöytään voimakkaan värisen pöytäliinan, jossa on suuri kuosi, juhlapöytää ei voi olla huomaamatta! 1970-luvulla suunniteltu Annukka-pöytäliina tummanpunaisessa värityksessä on omiaan talven tummaan joulukattaukseen. Tällöin kattauksessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutamia seikkoja.

1. Kun käytät voimakasta pöytäliinaa, yksinkertaiset valkoiset lautaset, sirot lasit sekä lasiset tarjoiluastiat ovat hyvä valinta kattaukseen. Näin kokonaisuudesta tulee ilmava ja tyylikäs, ja pöytäliina pääsee pääosaan. Jos kuitenkin mielit vahvempaa vaikutelmaa, kokeile tummasta keramiikasta valmistettuja astioita. Tällöin kattaus saattaa kääntyä enemmän mökkimäiseen tyyliin.

2. Kynttilät kuuluvat jouluun ja eritoten ruokapöytään. Tuikut ovat vaivaton valinta, mutta matalina valonlähteinä ne jäävät helposti vaatimattomiksi. Jätä ne siis arkeen ja satsaa korkeisiin kynttilänjalkoihin, jotka ovat riittävän voimakas elementti pöytäliinan suurelle kuvioinnille. Tummanpunaiseen sopii oivallisesti messinki tai kulta, vaaleat värit sointuvat kauniimmin hopean kanssa. Korkeat kynttilänjalat tuovat todellisen juhlan tunnun.

3. Kukat ovat olennainen osa juhlapöytää. Kukissa sorrutaan helposti liikaan vaatimattomuuteen, vaikka talven tummuus ja joulun värit tarjoavat mahdollisuuden voimakkaampienkin värien ja muotojen käyttöön. Voimakas pöytäliina vaatii parikseen vahvan väriset ja muotoiset kukat, kuten tässä tummanpunainen Annukka on saanut parikseen upeat Proteat, jotka pystyvät vastaamaan pöytäliinan tarjoamaan haasteeseen.

4. Lautasliinoissa saa käyttää mielikuvitusta. Kankaiset liinat ovat aina vaikuttavammat kuin paperiservetit ja niiden taittelussa kannattaa hyödyntää esimerkiksi juuttinarua. Yksinkertainen on kaunista eli ei kannata tuhrata aikaa ihmeellisten joutsenien taitteluun, vaan kääriä lautaliina yksinkertaisesti lautaselle ja sujauttaa vaikka kotipihalta kerätty kuivunut kukka tai heinä liinan väliin. Lautasliinoiksi sopivat oivallisesti myös keittiöpyyhkeet! Ne ovat riittävän suuria suojaamaan myös paidan etumustaa. 

Kokeile muutakin kuin joulutähteä

Perinteet ovat tärkeitä ja luovat turvallisuutta. Monella onkin tapana ostaa jouluksi kotiin perinteisiä hyasintteja ja joulutähtiä, joiden tuoksukin jo muistuttaa lähestyvästä joulusta. Itselle tärkeiden ja tuttujen kukkien lisäksi kannattaa myös kokeilla muita, sillä joulukukkavalikoimat ovat laajentuneet huomattavasti lähivuosina.

Voimakkaat, tummanpunaiset Proteat sopivat hyvin jouluun, samoin marjamaiset orjanlaakeri ja marjakuisma ovat kauniita kattauksen sulostuttajia. Jos haluaa korkeita kukkia, jotka varmasti kiinnittävät katseen ruokapöydässä, kannattaa asetella korkeaan maljakkoon amarylliksiä leikkokukkina. Ne myös kestävät pitkään, joten kukat ilostuttavat uuteen vuoteen asti. Kuivakukat ovat trendikkäitä myös joulun kukkina, ja niitä voi täydentää itse kerätyillä heinillä.