Mökkikausi alkaa!

Pitkän talven jälkeen on taas aika avata kesämökkien ja tupien ovet. Talven pölyjen ja hiiren papanoiden siivoaminen on joka keväinen vaiva, mutta myös ilo, joka kuuluu mökkielämään. Siivouksen yhteydessä on hyvä käydä läpi myös vuodetekstiilit.

Mikään ei ole niin ihanaa kuin kesäkauden aloittaminen puhtaassa mökissä! Imuroinnin, lattioiden pesun, pölyjen pyyhinnän ja kuivakaapin syynäyksen lisäksi kevät on oiva hetki myös tekstiilien huoltoon ja freesaukseen.

Tekstiilien keväthuolto

Jos säilytät mökillä täkkejä ja tyynyjä myös talven aikana, tee ainakin nämä asiat:

1.
Tuuleta vuodetekstiilit huolella. Jos niissä on tahroja tai selkeästi likaa, vie ne kotiin pestäväksi.

2.
Tarkista peittojen ja tyynyjen kunto: pursuaako saumoista täytettä tai onko tyyny klunssiintunut ikävästi? Myös mökkitekstiilit täytyy uusia aika ajoin, ja kun ostaa laadukkaat, juuri omiin tarpeisiin sopivat tyynyt ja peitot, ne kestävät mökkikäytössä vuosikausia. Finlaysonin Viileä-sarjan peitot ja tyynyt ovat oivallisia lämpimiin kesäöihin ja niillä on erinomainen kosteuden siirtokyky ja hengittävyys. Aito-sarjan tyynyissä ja peitoissa on puolestaan täytteenä aitoa luomuvillaa, jonka lämpötila mukautuu kehon lämmön mukaan. Näin ne sopivat useaan vuodenaikaan.

3.
Käy läpi tyynyliinat ja pussilakanat. On kätevää, jos jokaisella mökin käyttäjällä on nimikkovuodevaatteet, jolloin niitä ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Talon emännällä jää aikaa muuhunkin, kun jokainen käyttäjä myös itse huolehtii niiden hoidosta.

Tarkista, ettei lakanapinojen välissä tai hyllyillä ole hiirenpapanoita tai öttiäisiä. Mieti myös tarvitseeko pussilakanoita uusia. Uusiin petivaatteisiin sujahtaminen hämyisän kesäillan päätteeksi tuo pientä ylellisyyttä mökkielämään. Eve Hamarin suunnittelema kukkaisa Armas on kuin luotu mökeille ja kesämajoille. Penkeistään villiintyneet kukat tuovat kesän taloon, vaikka ulkona olisi muutama aste, niin kuin joskus Suomen kesässä on. Pussilakanoiden lisäksi kuosista on saatavana myös verho, pöytäliina ja sisustustyynynpäällinen, jotka sopivat somistamaan mökkitupaa.

Lino-pellavavuodevaatteet ovat hyvä ja kestävä valinta mökille, sillä hengittävä pellava imee hyvin kosteutta, mutta myös kuivuu nopeasti. Näin se säilyttää viileytensä kuumalla säällä ja lämmittää viileämmässäkin. Lisäksi se hylkii likaa ja kestää kulutusta, minkä vuoksi se on loistava kuitu vuodetekstiileissä.

Finlayson FI Viileä peitto Valkoinen / 150x200 cm
Finlayson FI Viileä peitto Valkoinen / 150x200 cm
Finlayson FI Aito puolikorkea tyyny Valkoinen / 50x60 cm
Finlayson FI Aito puolikorkea tyyny Valkoinen / 50x60 cm

Vuodevaatteiden säilytys mökillä

Mökillä tekstiilit kannattaa säilyttää niin, että ne vievät vähän tilaa ja ovat helposti otettavissa käyttöön.

1.
Jos mökillä on monta käyttäjää eikä kenelläkään ole nimikkosänkyä, jokaisella kannattaa olla oma peitto ja tyyny, jotka pakataan käytön päätteeksi säilytyskassiin. Näin pussilakanoita ja tyynyliinoja ei kesäkauden aikana välttämättä tarvitse riisua, jolloin ne on helppo pedata taas seuraavalla vierailulla.

2.
Mikäli säilytät mökillä petivaatteita, mankeloi ne ennen pinoamista kaappiin, jos mahdollista. Mankelointi tekee tekstiileistä tiiviimpiä pinota, joten ne vievät näin vähemmän tilaa ja pysyvät siisteissä pinoissa.

3.
Talvikaudella mökissä saattavat vierailla hiiret ja muut ötökät. Vuodevaatteet kannattaa pakata säilytyslaatikkoihin tai vaikka muovipusseihin talvikauden ajaksi, tai vähintään siirtää kaapin ylimmille hyllyille.