Kuka petti naisen?

Kautta historian meille naisille on kerrottu, että työmme ja mahdollisuutemme ovat huonompia, vähemmän arvokkaita. On luotu miehen ja naisen malleja, lasikattoja ja palkkakuoppia. Näitä esteitä ei ole tehty vain ylitettäväksi, ne on poistettava kokonaan. Ei yksin, vaan yhdessä.

Teille, jotka taistelette yhdenvertaisuuden puolesta joka päivä. Me olemme kanssanne. Hyvää naistenviikkoa!

Naistenviikon etu

Valikoiduista kevään uutuuksista –32 % kaikille naisille. Suomessa naisen keskipalkka on edelleen pienempi kuin miesten, keskimäärin 16 %. Se ei ole oikein. Tuplasimme erotuksen alennukseksi. Tämän kampanjan keskiöön haluttiin nostaa naiseus kaikissa muodoissaan ja siksi kutsuimme pöydän äärelle laajan joukon naisvaikuttajia. 

Saimme Naisen euro -kampanjastamme palautetta sen osalta, kenelle alennus myönnetään. Palaute sai meidät ymmärtämään, että olemme valinneet huonot sanat kertoaksemme, että tuotealennuksemme ovat kaikille naisille presentaatioon, taustaan, ikään tai muihin piirteisiin katsomatta. Pyydämme anteeksi. Emme osanneet kommunikoida oikein ja olemmekin nyt muuttaneet tekstien muotoilut. Toivotamme oikein hyvää naistenpäivää!

Etu koskee valikoituja tuotteita 7.–13.3.2022 Finlayson-myymälöissä ja verkkokaupassa.

Tutustu uutuuksiin ja hyödynnä etu

Naisen euro

Sukupuolten välinen epätasa-arvo on valitettava osa meidän kulttuuriperimää. Finlayson on jo useamman vuoden ajan ottanut kantaa naisen ja miehen euron väliseen eroon. Tämän vuoden kampanjan kuvastona olemme käyttäneet Leonardo da Vincin ikonista maalausta Viimeinen ehtoollinen, jonka kautta olemme halunneet kiinnittää huomiota naisen euron historiaan ja siihen, kuinka pitkäaikaisesta ja syvälle juurtuneesta ongelmasta on kyse. Naisten tulee päästä samoihin pöytiin miesten kanssa ja tienattava tekemästään työstä yhtä paljon kuin miehet.

Me Finlaysonilla haluamme osaltamme olla vaikuttamassa siihen, että kaikki sukupuolet saavat samaa palkkaa samasta työstä, emmekä pidä yllä epätasa-arvoisia rakenteita, jotka ovat haitaksi koko yhteiskunnalle. 

Tämän vuoden kampanjassamme yhdenvertaisen palkkauksen puolesta puhumassa on upea joukko henkilöitä, joille aihe on lähellä sydäntä:

Mona Bling; toimittaja, vaikuttaja ja transaktivisti. Renaz Ebrahimi; toimittaja, juontaja, DJ ja aktivisti, joka on käsitellyt paljon mm. rasismiin ja tasa-arvoon liittyviä teemoja. Pinja Eskola; cp-vammainen vammaisaktivisti. Eve Kulmala; koomikko, joka tunnetaan mm. sketsivideoistaan, joissa hän ottaa kantaa rasismiin, transfobiaan, seksismiin ja muihin tasa-arvokysymyksiin. Sini Laitinen; tubettaja ja radiojuontaja, joka tunnetaan mm. Papananaama-vlogeistaan. Ina Mikkola; toimittaja, juontaja, kirjailija, ohjaaja, DJ. Fanni Noroila; muusikko, näyttelijä, DJ ja feministi. Emmi Nuorgam; saamelainen toimittaja, tuottaja ja vaikuttaja. Millariikka Rytkönen; sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja. Anniina Tikka; B-girl AT nimellä tunnettu breakdance tanssija, lajin opettaja sekä tuomari. Maiju Voutilainen; vloggaaja ja runoilija, Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettiläs 2017. Sophia Wekesa; tanssija, DJ sekä kulttuurisensitiivisen ja antirasistisen toiminnan asiantuntija. Paleface; rap-artisti, joka on kirjoittanut myös kirjoja sekä toiminut mm. radiojuontajana.

Naisen euro -kampanja kiinnittää huomiota siihen, että käytännössä naisen euro on yhä pienempi kuin miehen. Se ei ole oikein. Kampanjamme keulakuva toimittaja ja DJ Renaz Ebrahimi sanoo, että vaikka naisen aseman eteen on tehty paljon työtä, tekemistä riittää edelleen. ”Jokaisesta ei tarvitse tulla päättäjää, mutta jokaisella on oltava tilaa, oli kyse mistä alasta tahansa. Ei puhuta pelkästään pörssiyhtiöiden pöydistä vaan kertakaikkiaan siitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet tehdä ja saada reilua ja vertailun kestävää palkkaa,” sanoo Ebrahimi.

Toimittaja ja kirjailija Ina Mikkolan mukaan esimerkiksi palkka-avoimuus helpottaa tilannetta: ”Palkka-avoimuus julkisella ja yksityisellä sektorilla edistää sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa. Kun palkat ja perustelut niille ovat läpinäkyvästi tiedossa, se lisää oikeudenmukaista palkkausta,” sanoo Mikkola.

Vammaisaktivisti Pinja Eskola kokee vammaisena henkilönä palkkakuilun olevan tavallistakin leveämpi: ”Työnantajat tuppaavat ajattelemaan, etten toimintarajoitteineni pystyisi samaan kuin muut. On totta, etten kykene tekemään raskasta fyysistä työtä, mutta olen pätevä lisä mihin tahansa työyhteisöön, jossa tarvitaan teräviä hoksottimia.”

Muusikko ja näyttelijä Fanni Noroila muistuttaa myös siitä, että meidän on ymmärrettävä paremmin esimerkiksi romaninaisten ahdinkoa työllistymisen haasteissa. ”Saako romanina edes mahdollisuutta päästä työhaastatteluun tai edustaa näkyvästi kulttuuriaan työpaikoilla,” kysyy Noroila.

Kampanjassa mukana oleva Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo lähteneensä mukaan kampanjaan, koska hän edustaa heitä, joille palkkamonttu on edelleen totisinta totta. ”Ei ole liioiteltua arvioida, että nyt käynnissä oleva työmarkkinakierros on ratkaisevin ikinä. Kansalaisille perustuslain mukaan kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita ei voida enää turvata, ellei hoitohenkilöstön palkkausta ja työoloja saada säälliselle tolalle. Palkkamontusta on päästävä päivänvaloon,” sanoo Rytkönen.

Myös koomikko Eve Kulmala nostaa esiin hoitoalan palkat: ”Halusin lähteä mukaan kampanjaan, koska tasa-arvo ei ole suomessa vielä ratkottu ongelma, vaan suomen lakien historia ja patriarkaaliset asenteet vaikuttavat edelleen naisten palkkoihin 2020-luvulla. Nämä ongelmat näkyvät erityisesti naisvaltaisten alojen palkoissa. Viime vuosien tapahtumat ovat näyttäneet, että erityisesti hoitoalan palkat vaativat kipeästi korjausta.”

Ukrainan kriisi on pysäyttänyt ja järkyttänyt meitä kaikkia. Sodan uhrien auttamiseksi on tehty ja tehdään jatkuvasti töitä. Myös Finlayson on halunnut auttaa lahjoittamalle 100 000 € SPR:lle ukrainalaisten hyväksi ja keräämällä myymälöissä vilttejä kodeistaan paenneilla ukranalaisille.

Sota ei kuitenkaan tarkoita, että muut maailman ongelmat lakkaisivat olemasta. Ilmastonmuutos ei pysähdy, eikä sukupuolten epätasa-arvo katoa. Päinvastoin konfliktialueet ovat räikeä esimerkki siitä kuinka yhdenvertaisuus epäonnistuu ja ihmisyyden arvoa loukataan.

Juudaksena kampanjassa esiintyvä rap-artisti Paleface sanoo: ”Mulla on kaks pientä tytärtä. Mietin paljon minkälaiseen maailmaan he ovat syntyneet ja minkälaisessa yhteiskunnassa he tulevat kasvamaan ja toimimaan. Oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan eteen on tehtävä vielä paljon duunia, mutta tässä ajassa on poikkeuksellisen hyvät edellytykset siihen, että luodaan kaikille turvallista ilmatilaa ja yhteiskuntaa, jossa ketään ei syrjitä. Mun pitää olla miehenä ja isänä silloin erityisen tietoinen siitä mitä mä sanon ja miten mä toimin.”

Naisen asema ja naisen työn arvo ovat tärkeitä, yhteiskunnallisesti merkittäviä kysymyksiä, johon halusimme ottaa kantaa naistenpäivän johdosta. Kannanoton tai kampanjan tarkoituksena ei ole viedä mitään pois avulta ja huomiolta, jonka ukrainalaiset nyt tarvitsevat. Päinvastoin kampanjan tarkoituksena on puhua ihmisten yhdenvertaisen arvon ja arvostuksen puolesta.

”Olen joutunut urani aikana tekemään paljon työtä saadakseni tasavertaisia työmahdollisuuksia miesten kanssa lajissani break-tanssissa, joten tämä kampanja on hyvin lähellä sydäntäni. Oman periksiantamattomuuteni lisäksi ympärilläni olevien ihmisten luottamus on ollut merkittävässä asemassa, jotta olen uskaltanut vaatia itselleni yhdenvertaisia oikeuksia miesten rinnalla. Jo yhdenkin tahon esimerkki voi olla ratkaisevaa, jotta saadaan muutosta aikaan,” sanoo breakdance tanssija Anniina Tikka.