Old Jeans pistää farkut kiertoon!

Rouheat, vanhoista farkuista valmistetut Old Jeans -sarjan kattaus- ja keittiötuotteet tuovat hyvää mieltä niin kodille kuin käyttäjälleen. 

Fiilisteletkö farkkuja? Old Jeans -kattaustuotteet antavat uuden elämän kierrätetyille farkuille – essun, patalappujen ja -kintaan sekä pöytäliinan muodossa. Farkunsininen paksu ja jämäkkä kangas on 50 % viskoosia, 25 % kierrätettyä farkkukuitua ja 25 % tenceliä. Kankaassa on farkkumainen tuntu ja tuotteita koristavat hieno vintagehenkinen label ja näyttävät tikkaukset. Tuotteet sopivat takuuvarmasti rouheampaankin tilaan ja tarjoavat toisen tyyppisen vaihtoehdon kuosillisille keittiötekstiileille – näistä keittiötuotteista saattavat pitää nekin, jotka eivät yleensä keittiötekstiileistä välitä.

Miten Old Jeans-kangas syntyy?

Farkkuja kerätään Finlaysonin myymälöissä, joihin kuka tahansa voi tuoda vanhat farkkunsa kierrätykseen – katso lisätiedot tästä. Farkut kuljetetaan Forssasta meri- ja maateitse Belgiaan, jossa farkut lajitellaan käsin. Puhdas farkkumateriaali käytetään kierrätyslangan valmistukseen ja selkeästi likaiset ja pesemättömät farkut hyödynnetään autoteollisuuden tuotteissa, kuten autojen sisäverhoilussa ja äänieristemateriaalina. Myös elastaania sisältävät farkut hyödynnetään autoteollisuuden tuotteissa, sillä elastaani ei joustavuutensa takia sovellu langan valmistukseen. Farkkujen metalliosat kuten napit ja vetoketjut kierrätetään ja tuotelaput poltetaan.

Lajittelun jälkeen kaikki materiaali murskataan ja materiaali toimitetaan kehräämöön Belgiassa, missä kuitu kehrätään langaksi. Kierrätyslanka ei ole yhtä vahvaa kuin neitseellinen lanka, joten siihen lisätään viskoosia ja uutta puuvillaa, jotta siitä saadaan riittävän kestävä ja käyttötarkoitukseen sopiva. Old Jeans-keittiötuotteiden lanka vielä värjätään, jotta siihen saadaan hieno tummansininen sävy. Old Jeans -pyyhkeiden ja pussilakanoiden lankaa ei puolestaan värjätä, ja ne koostuvat 35 % kierrätetystä farkkumateriaalista ja 65 % tencelistä.

Näin järjestät kierrätyksen kotona

Kierrätys on olennainen osa kodinhoitoa ja sen järjestämiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta arki sujuisi mutkattomasti. Keräsimme muistilistan mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon keittiön kierrätyksen suunnittelussa. 

Jos suunnittelet uutta keittiötä, ota kierrätysastioiden koko ja sijainti huomioon jo suunnitteluvaiheessa! Muista varata niille tilaa riittävästi.

Kierrätysastioiden on tärkeää olla riittävän suuret, jotta kartongit ja lasipurkit eivät pursuile jatkuvasti yli.

Jos kaappien ja laatikoiden tila on kortilla, kannattaa hankkia katseenkestävät astiat, jotka voi asettaa näkyville. Keittiön lisäksi muita hyviä tiloja kierrätysastioille ovat kodinhoitohuone, kuisti ja eteinen. Bio-, muovi- ja sekajätteen on kätevintä sijaita keittiössä, mutta paperi, kartonki, lasi ja metalli voivat vallan hyvin sijaita muuallakin.

Mieti voisiko bio- ja muiden jätteiden sijainti olla muualla kuin altaan alla. Tällöin vesipisteen edessä työskentely helpottuisi, kun ei tarvitse avata laatikkoa aina erikseen ja eikä tarvitse väistellä muita, joilla on asiaa roska-astioille.

Mieti ovatko kannet tarpeen muissa kuin biojäteastiassa. Ilman kansia on nopeampaa lajitella.

Vinkki! Muista lajittelussa ”yli puolet materiaalista” -sääntö: Jos pakkauksessa on eri materiaaleja, laita se siihen kierrätysastiaan mitä materiaalia siinä on eniten. Esimerkiksi kartonkipakkaus, jossa on muovi-ikkuna, menee kartonginkeräykseen. Muista myös rutistussääntö, jos et erota onko pakkaus muovia vai metallia. Rutista pakkausta kädessäsi ja jos pakkaus jää ruttuun, laita se metallinkeräysastiaan. Jos se oikenee, sen paikka on muovinkeräyksessä.