Parveke kesäkuntoon

Kesä alkaa pienissäkin tiloissa, kun saa parvekkeen raikastettua uusin tekstiilein aurinkoisia päiviä ja pehmeitä kesäiltoja varten.

Kesäelämä on vihdoinkin täällä! Ja mikäs olisikaan parempi ja hyödyllisempi tapa aloittaa se kuin laittamalla parveke ja terassi kuntoon helteisiä ja vähemmän helteisiä kesäpäiviä varten. Joskus tämä vaatii remonttia ja satsauksia uusiin kalusteisiin ja grilliin, mutta usein pieni freesaus riittää.

Kovien kalusteiden ja kukkien lisäksi ulkotilojen viihtyisyyteen vaikuttaa ratkaisevasti myös tekstiilit. Erityisesti parvekkeilla, joissa ei ole ruohoa, puita tai muuta pehmeyttä luovaa elementtiä, kannattaa tunnelmaa ja pesämäisyyttä luoda tekstiilein. Keräsimme muutaman vinkin, kuinka teet parvekkeestasi kesän lokoisimman kesäkeitaan!

Kesä ja lämpimät yöt lähestyvät – näin takaat itsellesi hyvän lämpötilan myös makuuhuoneessa.

Parhaat parvekevinkit

1.Hanki parvekkeelle mieluiten siroja kalusteita, näin pienen tilan ilmavuus säilyy. Kompaktit kahvilakalusteet, jakkarat ja pitkät, mutta ohuet penkit ovat oivallisia kalusteita juuri parvekkeella tai vaikka pieneen huvimajaan.

2.Pehmennä kalusteita ja parvekkeen lattiaa tekstiileillä. Matot tuntuvat huomattavasti mukavammalta jalan alla kuin kylmä kivilaatta tai betoni, ja niiden päällä voi halutessa myös loikoillakin. Parhaiten ulkotiloihin soveltuvat kosteutta kestävät matot, kuten muovi- tai PET-pulloista valmistetut matot, mutta monet suosivat myös räsy- ja juuttimattoja. Pienistä Paali-juuttimatoistamme voi muodostaa vaikka sopivan kokoisen maton omalle parvekkeelle (kokeile liittää ne toisiinsa vaikka ristipistoin kalalangasta!) tai käyttää yhtä mattoa parvekeoven kynnysmattona. Kookkaampi Paali-juuttimattomme sopii suurelle parvekkeelle. Räsypala -räsymattomme on myös oiva valinta parvekkeelle, sillä se on mukava myös loikoilla. Räsypala-mattoja on saatavana monessa eri koossa, joten ne sopivat monen kokoiselle parvekkeelle. Kapeat mallit ovat myös loistavia penkin päällisiä! Muista kääriä juutti- ja räsymatot sivuun sateen ajaksi, sillä ne kuivuvat hitaasti, ja varsinkaan juutti ei tykkää läpikastumisesta.

Tuntuuko, että maton valinta aiheuttaa harmaita hiuksia? Lue tästä täsmävinkkimme maton valintaan! 

3.Mukavoita tyynyillä. Kuka sanoi, ettei tavallisia sisustustyynyjä voi tuoda ulkotiloihin? Ei kukaan. Sisustustyynyt tuovat paitsi tunnelmaa, myös mukavuutta, jos kalusteissa ei ole pehmusteita. Esimerkiksi metallista valmistetut tuolit saattavat suorastaan vaatia pehmikettä selän ja istuinnojan väliin. Sisätiloihin tarkoitetut sisustustyynyt eivät saa kastua, ja ulkotiloihin sopivat parhaiten jämäkästä kankaasta valmistetut tyynyt, kuten vahvat Räsypala-tyynymme. Räsypalat-tyyny toimii myös oivallisena lattiatyynynä, joten suurella parvekkeella niitä voi käyttää vaikka lasten istuimina.

4.Laita kukkia paljon ja eri korkeuksille. Parvekekukat kruunaavat runsaan ja pesämäisen tunnelman, varsinkin jos niitä on laitettu kolmiulotteisesti eri korkeuksille. Hyödynnä siis amppeleita, seinätelineitä ja jalallisia ruukkuja, jotta saat vaihtelua ja runsautta kukkien ja kasvien asetelmiin. 

5.Muista torkkupeitto viileitä kesäiltoja varten. Ilman torkkupeittoa ei Suomessa aina tarkene, ainakaan alkukesästä ja iltaisin. Viikkaa siis muutama torkkupeitto itseäsi ja vieraita varten koriin parvekkeen oven suuhun, josta ne on helppo ottaa esiin tarvittaessa. Kokeile vaikka ihanan lämmintä kierrätysvillasta valmistettua Huiske-peittoa tai lämpimämpien päivien Hellä-peittoa, joka on valmistettu kierrätetystä puuvillasta.

Mökkikausi alkaa! Katso tästä maailman ihanimmat mökkituliaiset.