Henkilöpotretti: Tiia Vanhatapio

Esittelemme muotisuunnittelija Tiia Vanhatapion, joka on uuden Arkismi-vaatemallistomme takana.

Arkismi-vaatemalliston suunnittelija Tiia Vanhatapio

Miten päädyit vaatesuunnittelijaksi?

Jo pienestä pitäen minulla oli kaksi eri urahaavetta: joko minusta tulisi arkeologi tai sitten seuraisin äitini jalanjälkiä Taideteolliseen korkeakouluun, joka oli äitini aikana Ateneum ja nyt se on Aalto-yliopisto. Siellä halusin opiskella joko graafista suunnittelua tai vaatetusta, sillä olen aina ollut kiinnostunut muotoilusta, oli se sitten autojen tai vaatteiden linjojen suunnittelua. Kaikki kaunis ja kolmiulotteinen on lähellä sydäntäni.

Mikä on sinulle tärkeintä, kun suunnittelet vaatetta?

Tärkeintä on, että vaate on käytännöllinen, istuva, kaunis ja hyvistä materiaaleista valmistettu.

Lue lisää ihanan mukavasta Arkismi-vaatemallistostamme tästä.

Pampula-tunika

Suunnittelit Finlaysonille Arkismi-vaatemalliston. Mikä on sen punainen lanka? 

Arkismi-malliston suunnittelu on lähtenyt siitä, että se sopii juuri suomalaisille vartalotyypeille. Tietynlainen pohjoismainen minimalismi kuultaa läpi malliston, siinä kohtaa ruotsalaisuus ja japanilainen tyyliajattelu. Arkismista löytyy paljon pyöreitä siluetteja ja väljyyttä, mikään ei kiristä ja taskuja löytyy lähes joka tuotteesta. Siellä ei ole nappeja eikä vetoketjuja.
Tekstiileihin kätkeytyy myös paljon lohtua, hoivaa ja lämpöä, sillä ne liittyvät usein ihmisten väliseen kosketukseen. Pyyhkeeseen kääriminen, yhteisen huovan alle käpertyminen, unille peitteleminen.

Tekstiilisuunnittelijana on antoisaa kuulla ihmisten käyttötekstiileihin liittyvistä tunteista ja mieleen jääneistä hetkistä. Yhtä innostavaa on myös kuulla, mitä jokin uusi kuosi katsojassaan herättää. Tekstiilien kanssa ihmisen kokemusmaailma on usein vahvasti läsnä. Se on minusta äärimmäisen kiinnostavaa.

Tekstiilien haastavat puolet liittyvät ehdottomasti niiden ympäristövaikutukseen ja niiden tuotantoon liittyviin sosiaalisiin epäkohtiin. Olen tyytyväinen saadessani tehdä yhteistyötä juuri Finlaysonin kanssa, sillä tiedän, miten paljon yritys tekee töitä vastuullisemman tekstiilituotannon puolesta.

Millaista oli suunnitella mallistoa Finlaysonille?

Mallistokokonaisuuden suunnittelu oli varsin hektinen prosessi, mutta mukava sellainen. Oli hienoa työskennellä yhteistyössä Finlaysonin suunnittelijoiden sekä SOK:n ammattilaisten kanssa. Mielestäni tämä ensimmäinen lähtö onnistui meiltä kokonaisuudessaan hienosti. Odottakaapa vain mitä SS22-mallisto tuo tullessaan!

Onko sinulla lempivaatetta mallistosta?

Pidän kovasti Annukka-kaftaanista, Taimi-kotimekosta ja pinkistä Aalto-neuleesta.

Mikä on parasta juuri nyt?

Parasta nyt on syksy ja sen pimeys, pudonneet lehdet ja hevosen kanssa maastossa oleilu.

Jännittääkö verkkoshoppailu? Lue Outi Pyyn vinkit onnistuneeseen ostosretkeen verkossa.