Vaihdetaan verhot
Verhojen valinta aiheuttaa monelle tuskan hikeä, siksi kokosimme minioppaan verhojen hankintaan. Myös mallistomme uudet pimennys- ja valoverhot tekevät kodin verhoprojektista huimasti helpompaa.
Verhot ovat oleellinen osa kodin sisustusta ja toimivuutta. Sen lisäksi, että ne tuovat pehmeyttä ja tekstuuria tilaan, ne ovat olennainen osa kodin valon säätelyssä. Monet kuitenkin kokevat verhot harmaita hiuksia aiheuttavaksi projektiksi, jonka vuoksi kokosimme pienen oppaan verhojen valintaa helpottamaan.
Matot ja verhot ovat kodikkuuden kulmakivet. Katso ja lue uusista matoistamme.
Pieni verho-opas
Mieti ensiksi, mikä on verhon tarkoitus. Vaatiiko tila pimentämistä vai riittääkö valon pehmennys? Haluatko näyttävät verhot vai mieluummin keveän ja ilmavan tunnelman? Kuinka paljon verhojen täytyy antaa näkösuojaa? Läpikuultavat pellava-, puuvilla- ja valoverhot pehmentävät tilaa ja siivilöivät ikkunasta tulevan valon. Valoverhot hajottavat valonsäteet, jolloin ne suojaavat myös kalusteita ja tapetteja haalistavalta valolta. Läpikuultavat verhot antavat myös näkösuojaa kuitenkaan pimentämättä tilaa.
Pimennystä vaativissa huoneissa voidaan käyttää pimennysverhoja tai kaihtimia. Paksut verhot parantavat tilan akustiikkaa, johon kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti korkeissa tiloissa. Paksuista verhoista saattaa olla apua myös vanhojen talojen ikkunoissa, joista usein virtaa kylmää ilmaa sisään.
Verhojen ripustus vaikuttaa kokonaisuuteen
Ripustustapa vaikuttaa suuresti verhojen ilmeeseen. Ripustus puolestaan riippuu siitä, kuinka usein verhoja liikutellaan, ja kuinka runsas ja akustiikkaa parantava vaikutus halutaan. Jos verhoja ei juurikaan liikuteta, ne voidaan pujottaa verhotankoon joko verhokujasta tai lenkeistä. Jos verhoja käytetään usein, purjerenkaat tai nipistimilliset verhorenkaat ovat helppo vaihtoehto. Viimeistellyimmän ilmeen saa kuitenkin verhon taakse ommeltavalla poimutusnauhalla, joka kiinnitetään renkaisiin verhokoukulla. Poimutusnauhalla verhon saa myös rypytettyä kauniisti. Verhokiskoissa verho puolestaan kulkee liu’uissa, joihin verho kiinnitetään poimutusnauhaan kiinnitetyillä nipistimillä tai verhokoukuilla.
Tilan akustiikkaa saa parannettua yhdistämällä ja kerrostamalla verhoja. Kun yhdistät sivuverhoihin kevyet valoverhot, saat tilaan runsautta ja ääntä vaimentavaa tekstiilipintaa. Verhot voi ripustaa myös kahdelle rinnakkaiselle tangolle tai kiskolle, jolloin molempia verhoja voi liikutella vapaasti ja kolmiulotteisuus luo runsaan vaikutelman.
Näin onnistut verhojen asentamisessa
Verhotanko- tai kisko kannattaa kiinnittää mahdollisimman ylös, jotta tilan korkeus korostuu. Jos ikkunan ja katon välissä on vähintään puoli metriä tilaa, tanko tai kisko asennetaan usein 20-30 cm ikkunan yläpuolelle. Jos tilaa on vähemmän tai haluat lisätä korkean tilan vaikutelmaa, kiinnitä verhokisko kattoon.
Verhojen tulee olla riittävän pitkät, nykyään suositaan noin 1-2 cm lattian pinnasta. Jos haluat kauniisti kasaan laskeutuvat pitkät verhot, niiden tulee olla reilusti ylipitkät, jotta ne laskeutuvat kauniisti eivätkä vaikuta vain lyhentämättömiltä. Valitse myös riittävän leveä verho: suuret ikkunat ja huoneet vaativat leveämmät verhot kuin pienet ikkunat. Voit laittaa myös kaksi verhoa rinnakkain, jotta saat riittävästi leveyttä.
Verhojen ilmeen viimeistelee ylä- ja alareunan sekä sivujen huolittelu. Käännettävien taitteiden tulee olla riittävän leveät, ja kevyiden verhojen alareunaan kannattaa lisätä myös verhopainot, jotta ne pysyvät paikallaan ja laskeutuvat kauniisti.
Finlaysonin uudet, ihanat valmisverhot
Pimennysverhot ovat olennaisia erityisesti valoisan kesän Suomessa. Siksi mallistomme on täydentynyt tyylikkäillä Coronna- ja Varjo-pimennysverhoilla. Niiden valoa läpäisemätön pinta ei päästä aurinkoa tai katulamppujen hehkua unta tai tv:n katselua häiritsemään. Aini Vaarin suunnittelema ajaton Coronna-kuosi sopii kaikkiin kodin huoneisiin, samoin kuin Varjon eleetön struktuurillinen pinta. Rypytysnauhan avulla verhon voi ripustaa joko tankoon tai koukuilla kiskoon. Rypytysnauhaa säätelemällä saa myös kauniit laskokset verhoon. Pituutta verholla on kolme metriä, joten se sopii myös korkeampiin tiloihin. Tärkeää on huolehtia, että verhoa riittää ikkunan sivun yli vähintään 10 cm, jotta valo ei pääse karkaamaan verhon sivuista.
Tiima-valoverhomme on oiva valinta, kun tilaan halutaan ilmavuutta, valon säteiden pehmentämistä ja hentoa näkösuojaa. Tiima on painettu valoverho, jonka graafisen kuvion suunnitellut Jarkko Kallio. Tässäkin verhossa on kätevä rypytysnauha ja pituutta huimat kolme metriä. Myös suositut Liinu-sivuverhomme ovat ihanan läpikuultavia ja toimivat täten myös hieman paksumpina valoverhoina. Eläväpintainen kangas on pellava-polyesterisekoitetta, jossa pellava tuo materiaaliin miellyttävää tuntua ja tekstuuria, kun taas polyesteri keventää kangasta. Näin verho siliää ja laskeutuu paremmin. Liinussakin on rypytysnauha ja se on saatavilla useissa luonnonläheisissä sävyissä.
Rakastatko pellavaa? Lino-pellavamallistossamme on herkulliset sävyt ja pehmeä tuntu.