Yhdistä uutta ja vanhaa

Raikas ja graafinen Elefantti-kuosi on lähes kaikkien tuntema klassikko, joka viehättää sukupolvesta toiseen. Se on loistava pari Pampulan kanssa, jonka Sami Vulli suunnitteli vuonna 2016.

Vuonna 1969 Ateneumissa opiskellut Laina Koskela päätti osallistua Finlaysonin järjestämään suunnittelukilpailuun. Aluksi ideaa ei meinannut millään syntyä, mutta päivää ennen kisatöiden palautusta Laina muisti veljensä pula-ajan pehmolelun: harmaa elefantti, jonka ilmeisesti äiti oli ommellut vanhasta ulkotakista. Pehmolelu inspiroi Lainaa ja hän hahmotteli skissi-paperille huopatussilla luonnoksen, jonka jälkeen hän piirsi lyijykynällä raportin isolle paperiarkille. Sen jälkeen hän suunnitteli värityksen, joista ensimmäinen oli punainen. Laina kertoo, että tuohon aikaan käsillä tekeminen korostui vahvasti suunnittelijan työssä ja työvaiheita oli monia. Itse ideoinnilla oli pienempi rooli kuin nykyään.

Ensimmäisen kerran Laina näki kuosinsa painettuna kankaalle Tukholman Åhlensilla vuonna 1970. Myös Damernas Värld- ja Femina-lehdet esittelivät kankaan artikkeleissaan. Laina osti kangasta itselleen tuliaisiksi ja uudelleen myös myöhemmiltä Ruotsin reissuiltaan, sillä kului vielä muutama vuosi ennen kuin kangas tuli Suomessa myyntiin.

Elefantti vaipui lopulta arkistoon, kunnes vuonna 2013 Finlayson otti kuosin uudelleen tuotantoon ja kuosin menestys on ollut huimaavaa siitä lähtien. Elefantti on kaiken ikäisten suosikki ja sen positiivisuus, yksinkertaisuus ja ajattomuus tekevät siitä oivallisen ilostuttajan kodin moniin eri tiloihin. 

Sami Vullin suunnittelema Pampula on moderni ja raikas kuosi, mutta siinä on myös nostalgiaa, selkeyttä ja ajattomuutta kuten Elefantissakin. Molemmat ovat graafisia kuvioita vaalealla pohjalla, joten niitä voi erinomaisesti käyttää myös yhdessä. Kaksi eri kuosia tuo petaukseen rentoutta ja hauskaa hulluttelua, mutta muutama asia on kuitenkin hyvä muistaa, kun yhdistää kahta vahvaa kuosia keskenään.

Käytä kahta tai kolmea väriä, niin kokonaisuus ei mene liian villiksi. Petaus kannattaa toteuttaa joko murretuissa sävyissä tai kirkkaissa sävyissä, ettei värimaailma mene ristiriitaiseksi ja tunkkaiseksi. Esimerkiksi viininpunainen kannattaa yhdistää vaikka petrooliin, kirkkaan keltainen taas siniseen tai punaiseen.

Musta ja harmaa sopivat niin kirkkaiden kuin murrettujen sävyjen kanssa. On hyvä muistaa että, mustalla on taipumus voimistaa kirkkaiden värien vaikutusta kun taas harmaa vaimentaa ja tasapainottaa.

Jos petauksessa on kaksi pussilakanaa, molempien kannattaa olla samaa kuosia, muuten petauksesta tulee liian kaoottinen. Tyynyissä puolestaan voi huoletta sekoitella sekä Pampulaa että Elefanttia. Yksittäinen Elefantti-tyyny yhdistettynä Pampulaan ja monikuvioiseen Elefanttiin näyttää erityisen hauskalta!