Manifesti Suomelle 200 vuotta täyttävältä Finlaysonilta 

Manifesti Suomelle 200 vuotta täyttävältä Finlaysonilta 

Toivoimme toisenlaista syntymäpäivää. Täytämme tänä sunnuntaina 200 vuotta, mikä tekee Finlaysonista Suomen kolmanneksi vanhimman yrityksen. Historiaamme mahtuu paljon menestystä, yllätyksiä ja alamäkiä. Merkkipäivämme kunniaksi lahjoitamme 10 000 toimenpidemaskia hoivahenkilökunnalle syntysijoillemme Tampereelle. 

Koronaepidemia sotki hienot juhlasuunnitelmamme, niin kuin monen muunkin suunnitelmat tältä keväältä. Taas näimme, että tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa. Aina kun kuvittelemme tietävämme, kuinka maailma pyörii, tapahtuu jotain täysin ennalta-aavistamatonta ja kaikki suunnitelmat murenevat käsiin.

Poikkeustilasta huolimatta olemme toimineet arvojemme mukaisesti ja lamaantumisen sijaan käärineet hihamme tänä keväänä. Käynnistimme nopeasti kangasmaskien valmistuksen ja lahjoittamisen hoivakoteihin. Keräämme yhdessä Netraudan kanssa myyntikatteista varoja, jotta voisimme tukea lahjoituksin taloudelliseen ahdinkoon joutuneita kotitalouksia. Nyt 200-vuotissyntymäpäivänämme lahjoitamme lisäksi 10 000 toimenpidemaskia hoivahenkilökunnalle syntysijoillemme Tampereelle.

Finlayson on ehtinyt todistaa kaksi maailmansotaa, espanjantaudin, tuberkuloosiaallon ja nyt koronaepidemian. Olemme nähneet Suomen itsenäistymisen, EU:n jäseneksi tulon, teollisuuden suuruudenpäivät ja globalisaation väkevän voiman.

Kaikesta olemme selvinneet, vaikka välillä huojuvin jaloin. Oleellista tarinamme jatkumisen kannalta on ollut se, että olemme hyväksyneet muutoksen ja etsineet siihen sopivat toimintamallit.

Olemme seuranneet hyvinvointiyhteiskunnan nousua ja osittaista tuhoutumista ihan sen alusta saakka. Meidän näkökulmastamme tuo nousu tarkoitti sitä, että yritysten yhteiskuntavastuusta tuli kiellettyä. Se tehtävä annettiin Suomen valtiolle. Mutta ajat ovat muuttuneet.

Ympäristö on kantokykynsä äärirajoilla, vihapuheesta on tullut uusi normi ja välinpitämättömyydestä uusi hyve. Siksi niin poikkeustilassa kuin muutenkin, Suomessa tarvitaan valtion lisäksi yritysten, järjestöjen ja kansalaisten omaa aktiivisuutta ja aktivismia paremman yhteiskunnan puolesta.

Yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa keskeisesti siihen, minkälaista maailmaa rakennamme tulevaisuuteen. Onko se välittämiseen perustuva vai lyhyen tähtäimen voitontavoitteluun perustuva? Tuotammeko turhuutta hällä väliä -asenteella vai otammeko enemmän roolia vastuullisten tuotteiden ja sitä kautta vastuullisempien valintojen tarjoajina?

Ilman rakkautta ja huolenpitoa mikään ei toimi ja yhteiskuntarakenteet romahtavat. Siksi toivomme, että muistamme valittamisen keskellä välittämisen ja teemme hyviä tekoja Suomen puolesta, jokainen kantokykynsä ja voimavarojensa mukaan. Ei hukata kaikkea sitä kaunista mitä meillä jo on.

Kiitämme ja rakastamme Suomea ja suomalaisia koko sydämistämme. Täällä on ollut ihanaa ja turvallista kasvaa.

Terveisin,

Finlaysonin väki