Tätä tarinaa mainostoimisto ei keksinyt.

FINLAYSONIN TARINA ALKAA VUODESTA 1820. Lyhyessä ajassa siitä tuli Skandinavian suurin teollinen yritys. Sen kasvu perustui ainutlaatuiseen rohkeuteen ja ennakkoluulottomuuteen. Sen kutomosalissa sytytettiin Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo, yrityksellä oli oma sairaala, päiväkoti, koulu, palokunta, apteekki ja vanhainkoti.Se loi oman sosiaaliturvajärjestelmän aikana jolloin sellaisesta ei oltu kuultukaan. Merkittävintä kuitenkin on se, että Finlayson oli ensimmäinen yritys Suomessa, joka tarjosi naisille mahdollisuuden itsenäiseen elämään – oman asunnon ja toimeentulon. Naisen asemasta Suomessa kertoo se, että maa antoi ensimmäisenä Euroopassa vuonna 1906 naisille äänioikeuden.

1951 perustettu atelje toimi etujoukoissa aikana jolloin skandinaavinen tekstiilidesign valloitti maailman omaperäisen pelkistetyllä, värikkäällä ja raikkaalla otteellaan.Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi Finlayson on edelleen Suomen ylivoimaisesti rakastetuin kodintekstiilivalmistaja. Ehkäpä tuhansilla ja tuhansilla ihastuttavilla, muistoja herättävillä kuoseillakin on oma osuutensa tarinassa, joka tänä päivänä elää ja hengittää uusien omistajien kautta uutta tulemista – rohkeaa ja ennakkoluulotonta – juuri sellaista, josta yrityksen perustaja James Finlayson voisi olla ylpeä.

1820

Skotlantilainen James Finlayson valjastaa Tammerkosken perustaakseen tehtaan.

1836

Venäjän Keisarin hovilääkäri Georg Adolf Rauch ja liikemies Carl Samuel Nottbeck Pietarista ostavat tehtaan. Alkaa voimakkaan kasvun aika, joka johtaa siihen että Finlaysonista tulee Pohjoismaiden suurin teollinen toimija. Yrityksellä on Tampereella oma lastenkoti, koulu, sairaala, kirjasto ja kirkko.

1855

Krimin sodan seurauksena vaihtoraha hävisi kaupankäynnistä. Vuonna 1855 laskettiin liikkeelle Finlaysonin raha. Sitä käytettiin tehtaan palkkojen maksussa ja raha hyväksyttiin maksuvälineenä kaikissa Tampereen kaupoissa.

 

1882

Pohjoismaiden suurimmassa kutomosalissa sytytettiin Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo. Osa tehtaan työntekijöistä ei uskaltanut enää tulla töihin, koska heidän mielestään kyse oli paholaisen keksinnöstä.

 

1951

Finlayson perustaa ateljeen Forssaan, jonka luovassa ja inspiroivassa ilmapiirissä syntyy tuhansia kuoseja, jotka edelleen herättävät muistoja lähes kaikissa suomalaisissa.

 
 

1963

Valmislakanat koristeltiin brodeerauksin, painokuvioin tai kudotulla reunuksella. Finlaysonin ensimmäiset pussilakanat valmistettiin. Uutuutta kutsuttiin aluksi myös peitepussiksi ja unipussiksi.

 

1975

Finlayson on Suomen suurin yksityinen työnantaja: 11 tehdasta ja 6500 työntekijää.

 
 

2014

Finlayson saa uudet omistajat ja yritys herää henkiin muutaman vuosikymmen ”unestaan”. Uudistuksen tuulet puhaltavat ja mm. Tom of Finland –mallisto lanseerataan.

 
 
 

2015

Finlayson aloittaa kodintekstiilien kierrätyksen myymälöissään ja perustaa nuorten suunnittelijoiden kanssa Finlayson labin. Finlayson palaa parrasvaloihin ja valitaan vuoden brändin rakentajaksi Suomessa.

 
 
 
 

2016

Finlayson kasvaa jälleen voimakkaasti Suomessa ja avaa ensimmäisen myymälänsä Ruotsiin.