USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

KANNANOTOT

A: Finlaysonin Tom of Finland -mallisto lanseerattiin loppuvuodesta 2014 kunnianosoituksena Touko Laaksosen (1920–1991) taiteelle. Pussilakanoissa, pyyhkeissä, lautasliinoissa ja kauppakasseissa komeilevat Tom of Finlandin piirroksista tutut vahvan maskuliiniset mieshahmot. Mallisto on tehty yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa, ja kuvitusvalinnat ovat vahva viesti suvaitsevaisuuden puolesta.

A: Jos kohtaamme yhteiskunnallisen epäkohdan, haluamme käyttää vaikutusvaltaamme yrityksenä ja osana yhteiskuntaa sen epäkohdan korjaamiseksi.

A: Vaikka aiheet eivät suoraan liity liiketoimintaamme, olemme yrityksenä kuitenkin osa yhteiskuntaa ja siksi voimme käyttää ääntämme epäkohtien korjaamiseksi. Epätasa-arvoinen keskipalkka miesten ja naisten välillä on selkeä epäkohta, kuten myös tyttöjen sukuelinten silpomisen puutteellinen lainsäädäntö Suomessa.

KOTIMAISUUS

A: Tuotteemme on valmistettu ulkomailla jo noin 15 vuoden ajan, kuten myös lähes kaikki muutkin Suomessa myytävät kodintekstiilit. Emme pysty taistelemaan hinnalla ulkomaalaisia jättitoimijoita vastaan kotimaisella tuotannolla. Jos valmistaisimme esimerkiksi pussilakanamme täällä Suomessa, hinta olisi arviomme mukaan noin kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Lisäksi Suomesta ei tällä hetkellä löydy tarvittavaa osaamista tai konekantaa kodintekstiilien teollisen mittakaavan valmistamiseen ja vaatisi siksi merkittäviä investointeja.

A: Finlaysonilla ei ole omia tehtaita, vaan tuotteemme valmistavat valmistuskumppanimme. Suomessa valmistettuja tuotteitamme ovat: räsytuotteet, pyykkipojat, kertakäyttötuotteet ja siivousliinat. Myös vahakankaiden pinnoitus tehdään Suomessa.

A: Emme markkinoi tuotteitamme Suomessa valmistettuina, jos ne eivät sitä ole. Kerromme selkeästi jokaisessa tuotteessamme missä se on valmistettu. Kaikki tuotteemme on suunniteltu ja suunnitellaan myös jatkossa Suomessa. Käytämme tuotteissamme Design from Finland -merkkiä, mikä tarkoittaa, että tuote on suunniteltu Suomessa. Finlayson työllistää yli 200 suomalaista erilaisissa tehtävissä tuotesuunnittelusta logistiikkaan ja hyvin monenlaisissa tehtävissä siltä väliltä. Pääkonttorimme, tuotesuunnittelumme, markkinointimme, myyntimme, logistiikkamme, ostomme ja hallintomme ovat täällä Suomessa, ja ne tekevät meistä mielestämme hyvin suomalaisen yrityksen. Vaikka valmistus tapahtuu ulkomailla, suhtaudumme silti laatuun kunnianhimoisesti ja teemme kumppaneidemme kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta laatu pysyy hyvänä.

A: Finlaysonin nimi tulee yrityksen perustajalta James Finlaysonilta, joka oli skotlantilainen, eikä nimi siten liity suomalaisuuteen.

A: Tekstiilien kotimaisuudesta käydään paljon keskustelua ja lopulta aika harvoin voidaan puhua 100-prosenttisesti kotimaisesta tekstiilistä. Esimerkiksi puuvilla ei kasva Suomen leveysasteilla, joten täysin alusta loppuun kotimaisia tekstiilejä onkin haasteellista löytää, sillä tuotteissa käytetyt kankaat tai langat ovat useimmissa tapauksissa maahantuotuja.

A: Meillä on tarkkaan määritellyt laatukriteerit, jotka kaikki tuotteemme täyttävät riippumatta niiden valmistusmaasta. Tuotteiden laadun takaamiseksi, ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi pyrimme pitkiin kumppanuuksiin valmistuskumppaneidemme kanssa. Suomessa valmistettu tuote ei automaattisesti olisi parempi laadultaan, sillä esimerkiksi alan osaajia on vaikeaa löytää tekstiilialan koulutuksen vähentymisen myötä.

TUOTANTO

A: Suurin osa tuotteidemme valmistuksesta tapahtuu Euroopassa ja Turkissa. 34 % tuotteistamme valmistetaan Euroopassa ja 61 % Turkissa (2017). Kolme kumppaniyritystä Latviassa, Belgiassa ja Turkissa valmistavat valtaosan tuotteistamme, eli yli 70 %. Tuotteiden laadun ja vastuullisen tuotannon takaamiseksi, ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi pyrimme keskitettyihin ja pitkiin kumppanuuksiin valmistajiemme kanssa.

A: Toimimme mielellämme oikean kokoisten kumppaneiden kanssa – kumppani ei saa olla liian iso tai liian pieni. Vastuullisuusnäkökulmasta meillä on kolme ehdotonta kriteeriä kaikille kumppaneillemme: heidän tulee sitoutua ILO:n työntekijöiden perusperiaatteiden julkilausumaan, EU:n REACH kemikaalilainsäädännön raja-arvioihin, sekä amfori BSCI:n toimintaperiaatteisiin. Jos näihin ei sitouduta, neuvotteluja ei jatketa.

A: Olemme julkaisseet listan toimittajistamme vuodesta 2016 lähtien. Jokaisen tuotteen valmistaneen tehtaan nimi löytyy myös verkkokaupasta tuotetiedoista. Kaikkien aktiivisten kumppaneidemme tehtaat löytyvät myös kartalta tuotantosivultamme.

A: Turkissa on vahva tekstiilialan osaaminen ja meillä on siellä hyvät ja tarkkaan valikoidut valmistuskumppanit, joiden alihankintaketjut ovat kohtuullisen lyhyitä. Esimerkiksi pääkumppanimme Turkissa on moderni ja jatkuvasti toimintaansa kehittävä toimija, joka on juuri investoinut uuteen tehtaaseen, jossa ympäristöasiat on otettu entistä paremmin huomioon ja lisäksi koko tuotteen valmistusprosessi raakapuuvillasta lähtien on heidän omissa käsissään. Turkki on myös logistiselta sijainniltaan erinomainen hankintamaa. Turkki on myös merkittävä puuvillan tuottajamaa ja yksi maailman suurimmista luomupuuvillan tuottajista.

A: Olemme seuranneet huolestuneina Turkin heikentynyttä ihmisoikeustilannetta. Emme kuitenkaan ole liiketoimintasuhteessa Turkin valtion vaan yksittäisten yritysten kanssa. Olemme tiedustelleet ihmisoikeusjärjestöiltä ja ulkoasiainministeriöltä heidän kantaansa ja suosituksia yrityksille, jotka toimivat Turkissa, eikä kenenkään suosituksena ole ollut maan boikotointi. Emme halua lopettaa yhteistyötä turkkilaisten kumppaneidemme kanssa, sillä emme usko boikotoinnilla olevan vaikutuksia ihmisoikeusasioihin kansallisella tasolla ja liikesuhteen lopettamisesta kärsisivät vain kumppanimme ja heidän työntekijänsä. Käymme jatkuvasti keskusteluja kumppaneidemme kanssa ja seuraamme tilannetta tarkasti.

A: Kiinassa on tehty tekstiilejä tuhansia vuosia, joten siltä suunnalta löytyy pitkäaikaista kokemusta tekstiilien valmistuksesta. Kiinassa on siis suurimmat vaihtoehdot osaavista valmistajista ja valitsemme kumppaneiksi vastuullisuusvaatimuksemme täyttäviä toimijoita. Kiinalaisilla valmistajilla on kilpailukykyiset hinnat ja tällä tavalla saamme pidettyä asiakkaalle tulevan kustannuksen kohtuullisena.

A: Teemme parhaamme kumppaneidemme vastuullisen toiminnan varmistamiseksi. Kaikki kumppanimme ovat sitoutuneet ILO:n työntekijöiden perusperiaatteiden julkilausumaan sekä amfori BSCI:n (Business Social Compliance Initiative) toimintaperiaatteisiin, jotka kattavat muun muassa työaikoihin, lapsi- ja pakkotyön kieltoon ja työturvallisuuteen liittyvät periaatteet. Vaatimukset ovat kaikille kumppaneillemme samat riippumatta siitä, missä maassa yhteistyökumppanimme sijaitsee. Euroopan ulkopuolisille valmistuskumppaneillemme tehdään säännöllisiä tehdastarkastuksia eli auditointeja työolojen varmentamiseksi. Tarkastukset tehdään amfori BSCI:n, SA8000 tai SMETA:n kriteerien mukaisesti ja tarkastukset tekee aina riippumaton kolmas osapuoli. Lähes kaikki (97 %) Euroopan ulkopuolisista kumppaneistamme ovat kolmannen osapuolen auditoimia (12/2017).

A: amfori BSCI eli Business Social Compliance Initiative on eurooppalainen sosiaalisen vastuun aloite, jonka tarkoituksena on tukea maahantuojia ja jälleenmyyjiä toimitusketjujensa työolojen parantamisessa. Olemme olleet BSCI:n jäseniä kesästä 2015 alkaen. BSCI:n jäsenenä sitoudumme itse noudattamaan ja edellytämme myös yhteistyökumppaneidemme noudattavan BSCI:n toimintaperiaatteita (Code of Conduct), joita vasten riskimaiden valmistuskumppaneitamme auditoidaan.

A: On tärkeää, että työntekijät saavat työstä palkkaa, joka riittää elämiseen riippumatta missä maassa he työskentelevät. Kysymys elämiseen riittävästä palkasta on kuitenkin erittäin haastava, emmekä pysty sitä ratkaisemaan yksin, sillä emme maksa suoraan palkkoja toimitusketjuissamme. Pyrimme kuitenkin osana ihmisoikeusarviointiamme vertaamaan maksettuja minimipalkkoja laskennalliseen elämiseen riittävään palkkaan kaikissa ns. riskimaissa, joissa Finlayson toimii. Tiedämme auditoitujen valmistuskumppaneidemme maksamat palkat, sekä sen, että he maksavat alan lakisääteistä minimipalkkaa, jos sellainen maassa on.

A: Vierailemme kolmen pääkumppanimme luona säännöllisesti. Muiden valmistuskumppaneiden luona vierailemme tarvittaessa.

MATERIAALIT JA KEMIKAALIT

A: Kiertotalous meillä nähdään kahtena tapana toimia. Teemme mahdollisimman laadukkaita tuotteita, joiden elinkaari on mahdollisimman pitkä. Toisaalta haluamme siirtyä suljettuun kiertoon, jossa tuotteet palautuvat meille käytön jälkeen ja voimme tehdä niistä uusia tuotteita. Tällä hetkellä keräämme myymälöissämme käytöstä poistuneita tekstiilejä (lakanoita ja farkkutekstiilejä) ja teemme niistä uusia tuotteita (räsytuotteet ja farkkupyyhkeet).

A: Puuvillan alkuperää on hankala selvittää, sillä se kulkee monen välikäden kautta. Tiedämme tuotteissamme käytetyn puuvillan alkuperät maatasolla. Tavallinen puuvilla tuotteisiimme tulee pääasiassa USA:sta, Turkista ja Intiasta. Reilun kaupan puuvilla tulee Intiasta ja Burkina Fasosta, ja luomupuuvillaa Intiasta ja Turkista.

A: Tällä hetkellä pystymme tarkasti jäljittämään puuvillan vain niissä tuotteissa, joissa käytetään sertifioitua puuvillaa, kuten Reilun kaupan tai luomupuuvillaa. Muissa tapauksissa olemme selvittäneet kumppaneiltamme puuvillan alkuperiä vähintään maatasolla. Normaalin puuvillan tuotekohtaiseen jäljittämiseen meillä ei ole olemassa työkaluja, ja siksi sertifioidun puuvillan lisääminen on yksi vastuullisuustavoitteistamme.

A: Olemme käyttäneet Reilun kaupan puuvillaa kylpytekstiileissämme jo 10 vuoden ajan, sekä luomupuuvillaa vuodetekstiileissä keväästä 2018 alkaen. Reilun kaupan puuvilla tuotteisiimme tulee Intiasta ja Burkina Fasosta, ja luomupuuvilla Intiasta ja Turkista. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 30 % materiaaleistamme on vastuullisemmista lähteistä, eli sertifioitua puuvillaa, pellavaa tai kierrätysmateriaaleja (tilanne 2017: 8,4 %).

A: Suurin osa tuotteistamme on Öko-Tex Standard 100 -sertifioituja, mikä takaa, että kaikki tuotteen osat täyttävät tiukat kemikaalivaatimukset. Öko-Texin valtuuttamat riippumattomat laboratoriot testaavat tuotteiden kemikaalipitoisuuksia. Testauskriteerit ovat sitä tiukemmat mitä lähempänä ihoa tuotetta käytetään ja lapsille suunnattujen tuotteiden testauskriteerit ovat tiukimmat. Kaikki Finlaysonin valmistuskumppanit noudattavat myös EU:n REACH -asetusta, joka on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. Edellytämme, että tuotteissamme ei saa olla REACHin kiellettyjä tai erityistä huolta aiheuttavia kemikaaleja yli raja-arvojen. Testaamme tuotteiden sisältämiä kemikaaleja satunnaistestein.

KIERTOTALOUS

A: Kiertotalous meillä nähdään kahtena tapana toimia. Teemme mahdollisimman laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita ja toisaalta haluamme siirtyä suljettuun kiertoon, jossa tuotteet palautuvat meille käytön jälkeen ja voimme tehdä niistä uusia tuotteita. Keräämme myymälöissämme vanhoja tuotteita (lakanoita ja farkkutekstiilejä) ja teemme niistä uusia tuotteita (räsytuotteet ja farkkupyyhkeet).

A: Keräämme myymälöissämme käytöstä poistuneita tekstiilejä (lakanoita ja farkkutekstiilejä) ja teemme niistä uusia tuotteita (räsytuotteet ja farkkupyyhkeet). Olemme myös lanseeranneet muoviteollisuuden ylijäämästä pyykkipoikia, sekä valmistuskumppanimme leikkuujätteestä valmistettuja pussilakanoita. Etsimme jatkuvasti uusia kierrätysmateriaaleja tuotteisiimme.

A: Käytämme pre- ja post-consumer materiaaleja, eli sekä tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleja, kuten leikkuujätettä, että kuluttajilta käytön jälkeen kerättyjä materiaaleja. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja kierrättää tekstiilejä ja tuoda kierrätysmateriaaleja valikoimaamme.

A: Otamme jatkuvasti vastaan myymälöissämme alus- ja pussilakanoita, sekä farkkutekstiilejä, sillä näille jakeille meillä on kierrätyskanavat. Emme valitettavasti vielä ota vastaan kaikkia myymiämme kodintekstiilejä, sillä emme halua kerätä materiaaleja myymälöissämme, ellei meillä ole selkeää ja läpinäkyvää jatkokäsittelytapaa niille.

A: Farkkumateriaaleista valmistamme Old Jeans-farkkupyyhkeitä Belgiassa. Lakanoista valmistamme räsytuotteita Pohjanmaalla. Saamme kierrätettävää materiaalia jatkuvasti enemmän kuin ehdimme prosessoimaan uusiksi tuotteiksi. Siksi farkkupyyhe- ja räsytuotteiden valmistuksen lisäksi olemme löytäneet uuden kierrätyskanavan materiaaleille: Frankenhuis-nimisen kierrätysfirman Hollannissa. He kierrättävät farkuista raaka-ainetta uuden langan valmistusta varten ja lisäksi farkkupölystä voidaan valmistaa paperia ja kestomuovin lisäainetta. Muista tekstiileistä he valmistavat äänieristysmateriaaleja kodinkoneteollisuudelle ja sisätiloja varten, sekä verhoilu- ja eristysmateriaaleja autoteollisuuden käyttöön.

A: Suomessa ei ole kierrätystoimijoita, jotka voisivat valmistaa poistotekstiileistä uutta lankaa. On aina järkevämpää ympäristön kannalta kierrättää kuin polttaa, vaikka kierrätettävät materiaalit pitäisikin toimittaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Teemme räsytuotteita kuitenkin Suomessa, mutta koska saamme kierrätettävää materiaalia jatkuvasti enemmän kuin mitä ehdimme prosessoimaan uusiksi tuotteiksi, toimitamme osan materiaaleista Hollantiin.

YMPÄRISTÖ

A: Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjämme vuoteen 2020 mennessä 20 %. Ympäristötyömme on jatkuvaan parantamiseen perustuva prosessi. 2017 liikevaihtoon suhteutettuna päästömme olivat 10 % pienemmät kuin vertailuvuonna 2015 eli olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme. Erityisen ylpeitä olemme tuotekohtaisesta hiilijalanjäljestämme, joka oli 2017 lähes 30 % pienempi kuin vuonna 2015. Kehitämme myös vesivastuullisuuttamme, sekä materiaaleja tuotteissa ja pakkauksissa ekologisemmiksi.

A: Neljä keinoa:

  1. Ostoskassit: käytämme paperikasseja, joista otamme pienen maksun, jotta asiakas pysähtyisi miettimään ostoskassin tarpeellisuutta. Kannustamme asiakkaitamme käyttämään kestokasseja ja meillä on myynnissä kolme kestokassivaihtoehtoa.
  2. Verkkokauppa: tarjoamme asiakkaille toimitusvaihtoehtona uudelleenkäytettävää RePack- toimituspakkausta. Olemme myös vaihtaneet verkkokaupan muoviset toimituspussit pahvilaatikoihin.
  3. Tuotepakkaukset: vähennämme pakkausmateriaaleja tuotepakkauksissamme tuotekategoria kerrallaan. Tällä hetkellä pyrimme uudistamaan vuodetekstiilien pakkauksen ekologisemmaksi.
  4. Kuljetukset: selvitämme sisäisen logistiikan pakkausmateriaalien käyttöä ja pyrimme optimoimaan materiaalien uudelleenkäyttöä.

A: Mikromuoveja irtoaa muovipohjaisista tekokuiduista etenkin pesun yhteydessä. Finlaysonin tuotteet ovat pääasiassa luonnonmateriaaleista tehtyjä, mutta käytämme joissakin tuotteissa polyesteria, akryylia ja nylonia. Polyesteriä käytämme pääasiassa suihkuverhoissa, sekä täytemateriaalina. Nylonia ja akryyliä käytämme joissakin koristetyynyissä ja huovissa. Emme ole tutkineet mikromuovien irtoamista näissä tuotteissa, sillä kyseisiä tuotteita pestään yleensä harvemmin kuin esimerkiksi käyttövaatteita. Tekokuidut eivät aina ole välttämättä ympäristön kannalta huonompia kuin luonnonkuidut, sillä esimerkiksi täytteissä käytämme jonkin verran kierrätettyä polyesteria.

A: Vesi on Finlaysonin liiketoiminnalle tärkeää, sillä tuotteidemme valmistuksessa käytetään paljon vettä puuvillan kasvatuksesta lopputuotteeksi. Finlayson teki vesivastuusitoumuksen keväällä 2018. Sitoumuksen avulla pyrimme tunnistamaan, millaisia vaikutuksia liiketoiminnallamme on eri alueilla ja mitä pienenä toimijana voimme tehdä vesivastuullisuutemme kehittämiseksi. Vesivastuusitoumuksen ovat perustaneet Aalto-yliopisto, Luke, MMM, VTT, WWF Suomi ja YM, jotka edistävät toiminnassaan vesivastuullisuutta ja kannustavat yrityksiä niiden vesivastuutyössä. Finlaysonin sitoumuksen voi lukea täältä.

REILU KAUPPA

A: Reilun kaupan sertifiointi edellyttää kaikkien toimitusketjun toimijoiden sertifioitumista, eikä meillä ole valitettavasti tällaisia yhteistyökumppaneita montaa tällä hetkellä. Reilun kaupan puuvilla on raaka-aineena hieman kalliimpaa kuin tavallinen puuvilla, ja koska kilpailemme tuotteiden hinnoilla kansainvälisten toimijoiden kanssa, emme pysty vaihtamaan kaikkien tuotteiden puuvillaa Reiluksi.

A: Luomupuuvilla on meidän tapauksessa GOTS-sertifioitua. Myös käyttämämme Reilun kaupan puuvilla on luomuviljeltyä. Luomu- ja Reilun kaupan viljelyssä geenimuunneltujen siementen käyttö on kielletty, eikä siemeniä esikäsitellä hyönteismyrkyillä. Luomu- ja Reilun kaupan puuvilla tulee pitää erillään muusta tuotannosta kaikissa valmistusvaiheissa. Luomu- ja Reilun kaupan viljely eroavat hieman toisistaan kriteereissä. Luomuviljelyssä vain luonnonmukaiset lannoitteet ovat sallittuja ja torjunta-aineiden käyttö on kiellettyä. Reilun kaupan viljelyssä kiinnitetään lisäksi huomiota puuvillasta maksettavaan takuuhintaan, sekä maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu viljelijäyhteisöjen kehitysprojekteihin.

A: Tuotteemme on valmistettu valmistuskumppaneiden toimesta jo noin 15 vuoden ajan. Emme pysty kilpailemaan hinnalla ulkomaalaisia jättitoimijoita vastaan kotimaisella tuotannolla. Jos valmistaisimme esimerkiksi pussilakanamme täällä Suomessa, hinta olisi arviomme mukaan noin kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Lisäksi Suomesta ei tällä hetkellä löydy tarvittavaa osaamista tai konekantaa kodintekstiilien teollisen mittakaavan valmistamiseen ja vaatisi siksi merkittäviä investointeja.

Jos et löytänyt etsimääsi vastausta, laita kysymyksesi meille viestillä osoitteeseen: yritysvastuu@finlayson.fi