Haluamme olla läpinäkyvin kodintekstiilialan yritys. Etenemme askel askeleelta kohti tätä haavetta. Valmistuksemme tapahtuu pääasiassa Euroopassa (34 %) ja Turkissa (61 %). Kaikkien kumppaneidemme tulee sitoutua amfori BSCI:n (Business Social Compliance Initiative) toimintaperiaatteisiin. Olemme tehneet paljon selvitystyötä etenkin tuotantoketjuihimme liittyen ja kerromme niistä avoimesti ulospäin.

RISKIEN ARVIOINTI TOIMITUSKETJUSSA

Olemme jäsenenä amforissa (entinen FTA eli Foreign Trade Association). amfori BSCI:n jäsenenä sitoudumme itse noudattamaan ja edellytämme myös yhteistyökumppaneidemme noudattavan BSCI:n toimintaperiaatteita (Code of Conduct), jotka kattavat seuraavat osa-alueet:

 • Järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus
 • Syrjintäkielto
 • Oikeudenmukainen korvaus
 • Kohtuulliset työajat
 • Työterveys ja -turvallisuus
 • Lapsityön kielto
 • Nuorten työntekijöiden erityinen suojelu
 • Epävakaiden työsuhteiden kielto
 • Pakkotyön kielto
 • Ympäristönsuojelu
 • Eettinen liiketoiminta

 

LÄPINÄKYVYYS VIESTINNÄSSÄ

Olemme tehneet paljon selvitystyötä etenkin tuotantoketjuihimme liittyen. Mutta selvitystyö ei vielä riitä, vaan tuloksista pitää myös kertoa avoimesti ulospäin. Vuonna 2017 lisäsimme kaikki valmistuskumppaneidemme tehtaat kartalle, joka löytyy vastuullisuussivuiltamme. Sivuilta löytyy myös videoita pääkumppaneidemme valmistuksesta. Lokakuussa avasimme uuden verkkokauppamme, josta löytyy jokaisen tuotteen valmistaneen tehtaan nimi. Selvitämme mahdollisuutta avata enemmän tietoja tuotteidemme arvonmuodostuksesta eri valmistusvaiheissa.

Keväällä 2017 Finlayson osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen Vaatevallankumoukseen eli Fashion Revolution -viestintäkampanjaan. Vaatevallankumousta vietetään bangladeshilaisen Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen vuosipäivän yhteydessä ja tempauksen tarkoituksena on haastaa vaatebrändejä lisäämään toimintansa läpinäkyvyyttä julkaisemalla kuvia sosiaaliseen mediaan tunnisteella #whomademyclothes. Julkaisimme työntekijöistä kuvia pääkumppaneidemme tehtailla Belgiassa ja Turkissa. 

AUDITOINNIT ELI TEHDASTARKASTUKSET 

Auditoimme riskimaiden valmistuskumppaneitamme pääasiassa amfori BSCI:n kautta. Hyväksymme myös SA 8000-sertifikaatin, sekä joissakin tapauksissa Sedexin SMETA-auditoinnin. Vuonna 2017 riskimaiden hankinnoistamme 97 % tuli auditoituilta toimittajilta. Auditoinneissa tarkistetaan, että toimittaja noudattaa amfori BSCI:n toimintaperiaatteita. amfori BSCI:n tehdastarkastukset tehdään siten, että BSCI:n valtuuttamat auditoijat vierailevat toimittajien luona säännöllisesti ja raportoivat auditointien tuloksista asteikolla A - E. Auditoinnin tuloksesta riippuen toimittajan tulee koostaa suunnitelma ja toteuttaa parannustoimenpiteet seuraavaa seuranta-auditointia varten ja jos seuraavana auditoinnin tulos on hyväksytty (A tai B), auditointi on voimassa kaksi vuotta. Auditointijärjestelmän tarkoituksena ei ole ”rankaista” tavarantoimittajia vaan yhdessä kehittää ja parantaa työoloja.

PUUVILLAN MATKA PYYHKEEKSI JA LAKANOIKSI

Puuvillatuotteiden arvoketju on yleensä pitkä ja sisältää usein monia toimijoita eri puolilla maailmaa. Monien valmistusvaiheiden välissä saattaa lisäksi olla tukkureita, jotka ostavat puuvillaa paaleina, lankana tai raakakankaana ja välittävät sitä eteenpäin. Tukkureiden ja muiden välikäsien takia puuvillan jäljittäminen on haasteellista jälkikäteen. Siksi tällä hetkellä paras tapa jäljittämiseen on sertifioidun, eli luomu- tai Reilun kaupan puuvillan, käyttäminen.

Tekstiilialla on valitettavan normaalia, että ei tiedetä mistä materiaalit tuotteisiin tulevat, tai ketkä kaikki toimijat ovat olleet tuotteiden tekemisessä mukana. Me emme tyydy tähän, vaan olemme tehneet töitä sen eteen, että tietäisimme mahdollisimman paljon tuotteidemme valmistusvaiheista. Syksyllä 2016 selvitimme mistä puuvilla ja muut materiaalit, sekä pakkausmateriaalit tuotteisiimme tulevat. Syksyllä 2017 veimme työtä vielä pidemmälle ja aloitimme selvityksen, jossa tällä kertaa tietoa kerättiin kaikista toimitusketjun toimijoista. Tarkoituksena oli selvittää kuinka pitkät toimitusketjut eri tuotteillamme on, eli kuinka monta valmistusvaihetta on kumppaneidemme omissa käsissä ja missä muut valmistusvaiheet tapahtuvat ja kenen toimesta eli kuinka paljon alihankintaa kumppanimme harjoittavat. Olemme saaneet syvennettyä tietoamme esimerkiksi kumppaneidemme käyttämistä värjäämöistä ja muusta alinhankinnasta ja selvitystyö jatkuu edelleen.

Vuonna 2017 lisäsimme kaikki valmistuskumppaneidemme tehtaat kartalle. Tehdastieto löytyy myös jokaisen tuotteen alta verkkokaupastamme. Selvitämme mahdollisuutta avata enemmän tietoja tuotteidemme arvonmuodostuksesta eri valmistusvaiheissa.

yritysvastuu@finlayson.fi