HIILINJALANJÄLKI

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen 20 prosentilla (suhteessa liikevaihtoon) vuoteen 2020 mennessä on yksi vastuullisuustavoitteistamme. Liityimme 2017 Helsingin kaupungin ilmastokumppaneihin ja teimme ilmastositoumuksen vauhdittaaksemme tekemistämme. Sitoumuksen tavoitteemme liittyvät jo olemassa oleviin vastuullisuusstrategian tavoitteisiin.

Vuonna 2017 liikevaihtoon suhteutettuna päästömme olivat 10 % pienemmät kuin vertailuvuonna 2015 eli olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme. Erityisen ylpeitä olemme tuotekohtaisesta hiilijalanjäljestämme, joka oli lähes 30 % pienempi kuin vuonna 2015. Vuosittaisen laskennan toteuttaa Natural Step Nordic Oy.

MITÄ OLEMME TEHNEET PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISEKSI?

1. Olemme lisänneet vastuullisempia materiaaleja tuotteissamme.

Materiaalien osuus kokonaispäästöistämme on merkittävä, sillä etenkin puuvilla aiheuttaa yli puolet kaikista päästöistämme. Jos verrataan eri materiaaleja, villalla on suurimmat päästöt ja pellavalla pienimmät. Kierrätysmateriaalien päästöt riippuvat siitä onko kierrätetty materiaali tuotteiden valmistuksen yhteydessä syntynyttä leikkuujätettä vai kuluttajilta käytön jälkeen kierrätettyjä tekstiilejä, sekä kuinka iso osa tuotteen materiaalista on kierrätettyä.

2. Käytämme uusiutuvaa energiaa.

2017 oli ensimmäinen kokonainen toimintavuosi EKOenergialla, eli kaikki omat toimintomme olivat ns. nollapäästöisiä sähkönkulutuksen osalta.

3. Luovuimme muovipusseista myymälöissä ja verkkokaupassa.

Poistimme muoviset ostoskassit myymälöistämme kesällä 2017. Muutimme ostoskassit myös maksullisiksi, minkä tarkoituksena on herätellä asiakkaitamme miettimään, onko ostoskassi ylipäätään tarpeellinen ja kannustaa pitämään omaa kestokassia mukana. Vuonna 2016 vaihdoimme verkkokaupan lähetyspussit kartonkisiin laatikoihin, sekä uudelleenkäytettäviin RePack pusseihin. Lue lisää RePackistä

4. Uudistimme tuotepakkauksia.

2017 toteutimme pakkausuudistuksen pientuotteille, joka vähensi kartongin määrää 80 %.  Jatkamme työtä pakkausmateriaalien vähentämiseksi ja optimoimiseksi. Seuraava iso askel on vuodetekstiilien pakkausuudistus. Vuodetekstiilit on suurin tuotekategoriamme ja niiden pakkauksissa käytetään runsaasti muovia tällä hetkellä. Pyrimme löytämään uuden ekologisemman vaihtoehdon.

VESI JA BIODIVERSITEETTI

Puuvillan osuus käyttämistämme raaka-aineista on yli 90 %. Puuvillan viljely aiheuttaa monia negatiivisia vaikutuksia luontoon ja etenkin vesistöihin. Vuoden 2016 Fibsin järjestämässä biodiversiteettityöpajakokonaisuudessa tunnistimme veden suurimmaksi ympäristöriskiksemme, mutta myös asiaksi, johon voimme omalla liiketoiminnallamme vaikuttaa. Siksi syksyllä 2017 toteutimme koko liiketoimintamme vesiriskien analyysin WWF:n Water Risk Filterilla, joka ottaa arvioinnissa kokonaisvaltaisesti huomioon yrityksen oman toiminnan ja tuotannon, sekä materiaalien tuotannon vaikutuksen. Työkalu arvioi myös erikseen toimipaikkojen sijaintiin ja valuma-alueisiin liittyviä riskejä sekä miten yrityksen toiminta vaikuttaa näihin riskeihin positiivisesti tai negatiivisesi.

 

Vesiriskien arvioinnissa suurimmiksi riskialueiksi Finlaysonin toiminnassa tunnistettiin Intia ja Pakistan, sekä valmistuksen, että materiaalien tuotannon osalta. Erityisesti Punjabin provinssi Pakistanissa, jossa tuotetaan puuvillaa osaan Finlaysonin tuotteista, todettiin riskialueeksi kuivuuden ja heikon vesi-infrastruktuurin vuoksi.

yritysvastuu@finlayson.fi