HIILINJALANJÄLKI

Pyrimme pienentämään hiilijalanjälkeämme koko arvoketjussamme. 2018 vuonna vähensimme päästöjämme -31 % suhteessa liikevaihtoon. Vertaamme kokonaispäästöjä liikevaihtoon, koska absoluuttiset päästöt vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä kuinka paljon esimerkiksi tuotteita tilataan minäkin vuonna.

Hiilidioksidipäästöt jaetaan yleisesti kolmeen osaan, eli scopeen. Scope 1 -päästöt tarkoittavat Finlaysonin suoria päästöjä, eli joita Finlaysonin toiminta suoraan aiheuttaa. Scope 2 -päästöillä tarkoitetaan epäsuoria päästöjä eli ostettua sähköä. Finlaysonin hiilidioksidipäästöt painottuvat selkeästi Scope 3 tasolle, jolla tarkoitetaan oman toimintamme ulkopuolella tapahtuvia päästöjä, kuten materiaalit, logistiikka, sekä energian käyttö toimitusketjussa. Puuvillan kasvatus on suurin yksittäinen päästölähteemme.

MITÄ OLEMME TEHNEET PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISEKSI?

1. Lisäämme vastuullisempia materiaalejatuotteissamme.

 

Materiaalien osuus kokonaispäästöistämme on merkittävä, sillä etenkin puuvilla aiheuttaa yli puolet kaikista päästöistämme. Pyrimme korvaamaan puuvillaa vastuullisemmilla materiaaleilla, kuten luomu- ja Reilun kaupan puuvillalla, kierrätysmateriaaleilla ja pellavalla. Esimerkiksi pellavan hiilidioksidipäästöt ovat vain n. 1/3 puuvillan päästöistä.

2. Käytämme uusiutuvaa energiaa.

 

Käytämme EKOenergia -sertifioitua tuulisähköä kaikissa Suomen toiminnoissamme. 

 

 

3. Luovuimme muovipusseista myymälöissä ja verkkokaupassa.

Poistimme muoviset ostoskassit myymälöistämme kesällä 2017. Muutimme ostoskassit myös maksullisiksi, minkä tarkoituksena on herätellä asiakkaitamme miettimään, onko ostoskassi ylipäätään tarpeellinen ja kannustaa pitämään omaa kestokassia mukana. Vuonna 2016 vaihdoimme verkkokaupan lähetyspussit kartonkisiin laatikoihin. Syksystä 2019 eteenpäin vuodetekstiiliemme pakkaukset muuttuvat muovittomiksi asteittain (ks. kuva).

 

VESI JA BIODIVERSITEETTI

Teimme vesivastuusitoumuksen maaliskuussa 2018. Vesivastuusitoumus on osa Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja sitoumuksemme ulottuu vuodelle 2022 asti. Vesi on Finlaysonin liiketoiminnalle tärkeää, sillä tuotteidemme valmistuksessa käytetään paljon vettä puuvillan kasvatuksesta lopputuotteeksi. Sitoumuksen avulla pyrimme tunnistamaan, millaisia vaikutuksia liiketoiminnallamme on eri alueilla ja mitä pienenä toimijana voimme tehdä vesivastuullisuutemme kehittämiseksi. 2018 vuonna painopiste on ollut enemmän ihmisoikeusasioissa, mutta vuosina 2019 ja 2020 on tarkoitus panostaa enemmän vesivastuullisuuden arviointiin ja kehittämiseen.

 

yritysvastuu@finlayson.fi