Ympäristöystävällisempi pyykinpesu

TEKSTIILIN ELINKAAREN AIKAISISTA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA JOPA KAKSI KOLMASOSAA MUODUSTUU KÄYTÖN JA PESUN AIKANA. Oikeilla valinnoilla ympäristövaikutuksia voidaan pienentää huomattavasti. Tässä vinkkejä ekologisempaan pyykinpesuun.

Tahranpoisto

Tahrojen poistoon ei välttämättä aina tarvitse erillisiä tahranpoistoaineita. Tavanomaiset tahranpoistoaineet sisältävät voimakkaita kemikaaleja, jotka päätyvät lopulta vesistöihin. Usein samaan lopputulokseen voi päästä kotoa löytyvien aineiden, kuten vaikkapa etikan, sitruunan, astianpesuaineen, hammastahnan tai ruokasoodan avulla.

Pesu

Pese vain täysiä koneellisia ja käytä pesukoneen energiansäästöohjelmaa. Valitse ympäristömerkitty pesuaine (merkeistä lisää myöhemmin). Vältä fosfaatteja ja optisia kirkasteita sisältäviä pesuaineita. Voimakas hajuste pesuaineessa ei myöskään ole tarpeellista, sillä raikkaimman tuoksun pyykille saa ulkona kuivattaessa. Huuhteluaineen käyttö ei ole tarpeellista ja esimerkiksi froteepyyhkeiden imukyky voi kärsiä huuhteluaineesta.

Kuivatus

Ympäristön kannalta järkevintä on antaa pyykkien kuivua itsestään ulkona, sillä rumpukuivaus kuluttaa energiaa. Ulkona kuivattaessa saa myös raikkaan tuoksun pyykkeihin.

Pesuaineiden ympäristömerkinnät

Eri ympäristömerkinnät kertovat suoraan kuluttajalle tuotteiden olevan ympäristön kannalta tavanomaista parempia valintoja.

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki. Joutsenmerkin voivat saada vain sellaiset tuotteet ja palvelut, jotka omassa ryhmässään kuuluvat ympäristön kannalta parhaiden joukkoon. Joutsenmerkki ottaa huomioon tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset. Merkin käyttölupa on voimassa 3-5 vuotta.

EU-ympäristömerkki (”EU kukka”)

EU:n ympäristömerkki on Joutsenmerkin vastine EU:n tasolla. Euroopan ympäristömerkki voidaan myöntää tuotteelle, jonka koko elinkaari täyttää tiukat ympäristö-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Tavoitteena on, että vain 10 – 20 % merkin soveltamisalaan kuuluvien tuoteryhmien tuotteista läpäisee vaatimukset.

Allergiatunnus

Allergiatunnus auttaa valitsemaan tuotteita, jotka eivät yleisesti ärsytä, herkistä ihoa tai aiheuta hengitystieoireita. Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Tunnus kertoo tuotteesta, joka täyttää tuotekohtaiset vaatimuskriteerit eikä sisällä lisättyjä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

 

A.I.S.E Charter

Charter – logon voi löytää ”Charter for Sustainable Cleaning” -hankkeessa mukana olevien yritysten pesu- ja puhdistusainepakkauksista. Tämä pesuaineteollisuuden vapaaehtoishanke edistää yritysten kestävämpää toimintaa ja sen tavoitteena on saada koko ala etsimään yhä parempia ratkaisuja ympäristön kannalta sekä kannustaa myös kuluttajia omaksumaan entistä kestävämpiä tapoja kodinhoitoon. Hankkeesta julkaistaan säännöllisesti raportti, jossa kerrotaan ohjelman avulla saavutetuista tuloksista.