Me Finlaysonilla rakastamme tehdä kauniita asioita, mutta meille kauneus ei ole vain se mikä näkyy ulospäin. Me uskomme, että aidosti kauniit asiat ovat kauniita myös sisältä. Haluamme kaunistaa ja parantaa ihmisten arkea omilla tuotteillamme ja teoillamme. Maailma muuttuu paremmaksi vain tekojen, ei tyhjien lauseiden kautta. Meille teot tarkoittavat laadukkaiden tuotteiden suunnittelua, jatkuvaa kiinnostusta ekologisempia ja eettisempiä materiaaleja kohtaan, kiinnostusta kierrätysratkaisuihin sekä tarvittaessa jopa sitä, että otamme kantaa asioihin, joita pidämme elämän näkökulmasta vääryytenä. Meillä kauneus tulee myös sisältä ja uskomme, että teoillamme voimme rakentaa hieman kauniimman maailman.

Finlaysonin Tarina

Ainutlaatuinen rohkeus ja ennakkoluulottomuus sekä usko itseensä on se, mikä on tehnyt Finlaysonista Suomen rakastetuimman tekstiilialan yrityksen. Vaan onpa historian varrelle mahtunut myös muutama yllättävämpikin käänne.

1820

1820

James Finlayson

Skotlantilainen James Finlayson perustaa Tammerkosken rantaan pienen konepajan, jossa valmistetaan karstaus- ja kehruukoneita villan ja pellavan kehruuta varten.

1836

1836

Pienestä kasvoi suurta

Venäjän Keisarin hovilääkäri Georg Adolf Rauch ja liikemies Carl Samuel Nottbeck Pietarista ostavat tehtaan. Alkaa voimakkaan kasvun aika, joka johtaa siihen että Finlaysonista tulee Pohjoismaiden suurin teollinen toimija. Finlayson työllistää pääasiallisesti naisia, tarjoten heille mahdollisuuden itsenäiseen elämään – omaan asuntoon ja toimeentuloon. Palkkatyö kun ei vielä niihin aikoihin ollut tavanomaista naisille.

1836

1836

Oma sairaala, päiväkoti ja sosiaaliturva

Tehtaan ympärille rakennettiin oma sairaala, päiväkoti, koulu, palokunta, apteekki ja vanhainkoti. Finlayson loi myös oman sosiaaliturvajärjestelmän aikana, jolloin sellaisesta ei oltu kuultukaan.

1855

1855

Oma raha

Krimin sodan seurauksena vaihtoraha hävisi kaupankäynnistä. Palkkaa ei sopinut jättää kuitenkaan maksamatta, jonka vuoksi liikkeelle laskettiin Finlaysonin raha. Tämä hyväksyttiin maksuvälineenä kaikissa Tampereen kaupoissa.

1882

1882

Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo

Finlaysonin kutomosalissa sytytettiin Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo. Osa tehtaan työntekijöistä ei uskaltanut tulla enää töihin, sillä heidän mielestään kyse oli paholaisen keksinnöstä.

1923

1923

Ensimmäinen myymälä avataan

Finlaysonin tehdasalueelle avattiin ensimmäinen tehtaanmyymälä. Tällä samalla paikalla toimii edelleenkin Finlaysonin myymälä.

1951

1951

Ateljee

Finlayson perustaa ateljeen Forssaan, jonka luovassa ja inspiroivassa ilmapiirissä syntyy tuhansia kuoseja, jotka edelleen herättävät muistoja lähes kaikissa suomalaisissa.

1963

1963

Innovaatio nimeltä pussilakana

Finlayson toi markkinoille pussilakanan. Ihmisiltä meni kuitenkin tovi tajuta, mistä uudessa keksinnössä oli kyse. Yksi repi pussin rikki, kun luuli, että lakanat oli ommeltu vahingossa yhteen. Toinen ryömi pussin sisään luultuuan sitä nukkumapussiksi. Uutuutta kutsuttiinkin aluksi peitepussiksi ja unipussiksi.

1975

1975

Suomen suurin yksityinen työllistäjä

Finlayson kasvoi ja siitä tuli Suomen suurin yksityinen työnantaja: 11 tehdasta ja 6500 työntekijää.

2014

2014

Uudet omistajat

Finlayson saa uudet omistajat ja yritys herää henkiin muutaman vuosikymmen ”unestaan”. Uudistuksen tuulet puhaltavat ja mm. Tom of Finland –mallisto lanseerataan.

2015

2015

Tekstiilikierrätys aloitetaan

Finlayson aloittaa kodintekstiilien kierrätyksen myymälöissään ja lanseeraa myöhemmmin vanhoista farkuista tehdyt Old Jeans -pyyhkeet ja vanhoista lakanoista tehdyt räsytuotteet.

2017

2017

Jesus-pussilakanat lanseerataan

Finlayson toi markkinoille Jesus-pussilakanat, joille myönnetään ainutlaatuinen 50 vuoden takuu. Tuotteessa on käytetty samaa pellavamateriaalia ja twill-sidosta kuin tähän päivään saakka säilyneessä Torinon käärinliinassa.

2017

2017

5 vuoden takuu

Finlayson lanseeraa ensimmäisenä Suomessa viiden vuoden takuun pussilakanoille, tyynyliinoille ja froteetuotteilleen.

2018

2018

Kansalaisaloite vireille

Finlayson laittoi vireille kansalaisaloitteen tyttöjen silpomisen kieltämiseksi. Aloitteen kirjoitti yli 60 000 suomalaista ja aloite eteni eduskunnan käsiteltäväksi.

2019

2019

Luomu-uudistus ja muoviton pakkaus

Finlayson siirtyi jäljitettävään luomupuuvillaan ja lanseerasi maailman kauneimman lakanan, haastaen myös muita alan toimijoita kiinnittämään huomiota vastuullisuuteen. Samalla yritys luopui muovipakkauksista vähentäen pakkausjätettä jopa miljoonan ostoskassin verran.

2020

2020

Juhlimme 200-vuotispäiväämme

Paljon onnea 200-vuotias Finlayson! Mikäpä sen parempi tapa juhlistaa kuin jatkaa samallakestävällä ja vastuullisella tiellä? Tarjoamme monille tuotteillemmeviiden vuoden takuun – Jesus-lakanoille jopa viidenvuosikymmenen takuun. Olemme ottaneet käyttöön myös kierrätysedun: ostamme asiakkaidemme käytetyt lakanat ja farkut ja laitamme ne hyötykäyttöön.Lisäksi olemme tuoneet mukaan lisää vastuullisia materiaaleja: luomupuuvillaa sekä uudenlaisia vastuullisia materiaaleja kuten Tencel ja SuprelleBlueBreathe. 

2021

2021

Manna & Co. perustetaan

Vuonna 2021 Manna & Co. syntyi. Lähdimme ylpeinä mukaan ja löysimme itsemme hienosta seurasta. Toimme mukanamme Mannaan yli 200 vuoden historian, jota pääsemme nyt hyödyntämään – ja jatkamaan – täysin uudenlaisessa design-bränditalossa.

2021

2021

Arkismi-vaatemallisto lanseerataan

Lanseerasimme vaatemalliston ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun. Ajatuksena oli tehdä arjenkestävää pukeutumista – vaatteita, jotka kestävät kaikkea arjen ihanaa tohinaa. Näin syntyi Arkismi. Arkismi-vaatemallisto noudattaa Finlaysonin designfilosofiaa ja toi pitkän linjan tekstiiliosaamisemme kestäviin, ajattomiin ja miellyttäviin käyttövaatteisiin.