Finlayson ja vastuullisuus

Me Finlaysonilla rakastamme tehdä kauniita asioita, mutta meille kauneus ei ole vain se mikä näkyy ulospäin. Me uskomme, että aidosti kauniit asiat ovat kauniita myös sisältä. Haluamme kaunistaa ja parantaa ihmisten arkea omilla tuotteillamme ja teoillamme. Maailma muuttuu paremmaksi vain tekojen, ei tyhjien lauseiden kautta.

Meille teot tarkoittavat laadukkaiden tuotteiden suunnittelua, jatkuvaa kiinnostusta ekologisempia ja eettisempiä materiaaleja kohtaan, kiinnostusta kierrätysratkaisuihin sekä tarvittaessa jopa sitä, että otamme kantaa asioihin, joita pidämme elämän näkökulmasta vääryytenä. Meillä kauneus tulee myös sisältä ja uskomme, että teoillamme voimme rakentaa hieman kauniimman maailman. 

Vastuullisuustyömme ydin on tehdä mahdollisimman paljon hyvää ja mahdollisimman vähän pahaa, niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Pyrimme käyttämään omaa vaikutusvaltaamme epäkohtien korjaamiseksi ja nostamaan keskusteluun aiheita, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Samalla on tärkeää, että teemme kaikkemme oman liiketoimintamme negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi ja kehitämme omaa liiketoimintaa askel askeleelta vastuullisemmaksi. Tavoitteenamme on olla maailman vastuullisin ja läpinäkyvin tekstiiliyritys. 

Olemme olleet vuodesta 2021 lähtien osa Manna & Co -bränditaloa, jonka tavoitteena on olla Pohjoismaiden kiinnostavin, kannattavin ja vastuullisin bränditalo. Vastuullisuus on Mannalle osa päivittäistä liiketoimintaa ja tapaamme toimia ja myös me Finlaysonilla edistämme Mannan vastuullisuusohjelmaa- ja tavoitteita.  

Ihmiset

Meille on tärkeää, että koko henkilöstömme voi hyvin. Panostamme työntekijöiden viihtyvyyteen ja jaksamiseen. Tarjoamme mahdollisuuksia kouluttautumiseen ja urakiertoon, sekä valmennamme esimiehiämme. Kattavat työterveyspalvelumme pitävät sisällään myös varhaisen puuttumisen mallin. Haluamme jatkossa panostaa vielä enemmän työssä jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin. Perehdytämme uudet työntekijämme huolellisesti, pidämme säännöllisesti kehityskeskustelut ja mittaamme henkilöstömme tyytyväisyyttä vuosittaisessa henkilöstötutkimuksessa.

Henkilöstömme lisäksi meillä vastuu koko toimitusketjumme ihmisistä ja siitä, että ihmisoikeudet toteutuvat koko tuotteemme matkalla viljelypellolta kaupan hyllylle asti. Olemme tarkkoja ja huolehdimme, että kumppanimme toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Kaikkien kanssa ei sovi veljeillä, jonka vuoksi olemme laatineet kumppanuuksillemme selkeät pelisäännöt. Panostamme pitkiin kumppanisuhteisiin, joissa opimme tuntemaan kumppanimme parhaiten ja voimme yhteistyössä kehittää molempien toimintaa. 

Edellytämme toimittajilta, että he noudattavat meidän toimittajien eettisiä ohjeita (Supplier Code of Conduct), jotka nojaavat amfori BSCI:n periaatteisiin, jonka jäsen olemme.

Eettiset ohjeet ohjeistavat seuraavissa asioissa: 

 • Järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus 
 • Syrjintäkielto 
 • Oikeudenmukainen korvaus 
 • Kohtuulliset työajat 
 • Työterveys ja -turvallisuus 
 • Lapsityön kielto 
 • Nuorten työntekijöiden erityinen suojelu 
 • Epävakaiden työsuhteiden kielto 
 • Pakkotyön kielto 
 • Ympäristönsuojelu 
 • Eettinen liiketoiminta

Auditoinnit eli tehdastarkastukset

Auditoimme riskimaissa sijaitsevat kumppanimme, jonka avulla varmistamme, että kumppanimme noudattavat amfori BSCI:n toimintaperiaatteita. Valmistuskumppaneitamme auditioi kolmantena osapuolena amfori BSCI. Hyväksymme myös SA 8000-sertifikaatin, sekä Sedexin SMETA-auditoinnin. 

Tehdastarkastuksissa BSCI:n valtuuttamat auditoijat vierailevat toimittajien luona ja raportoivat auditointien tuloksista asteikolla A–E. Auditoinnin tuloksesta riippuen toimittaja koostaa suunnitelman ja toteuttaa parannustoimenpiteet seuraavaa seuranta-auditointia varten. Jos auditoinnin tulos on hyväksytty (A tai B), auditointi on voimassa kaksi vuotta. Toimittajia auditoidaan säännöllisesti vuoden tai kahden välein. 

Auditointijärjestelmän tarkoituksena ei ole “rankaista” tavarantoimittajia, vaan yhdessä kehittää ja parantaa työoloja. 

Tuotteet ja tuotanto

Tekstiiliteollisuuden suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät käytetyistä materiaaleista. Suurin osa tuotteistamme valmistetaan sataprosenttisesta puuvillasta. Pyrimmekin jatkuvasti lisäämään sertifioidun luomupuuvillan osuutta materiaaleistamme. Lisäksi valmistamme pyyhkeitä Reilun kaupan puuvillasta. Etsimme koko ajan tapoja lisätä vastuullisempien materiaalien käyttöä tuotteissamme. Meille vastuullisempia materiaaleja ovat kierrätysmateriaalit, luomu- ja Reilun kaupan puuvilla, pellava sekä ekologiset selluloosakuidut. 

Lisäksi haluamme olla alan etulinjassa vastuullisempien materiaalien kehitystyössä ja lisätä uusia kuituinnovaatioita ja kierrätysmateriaaleja valikoimaamme. 

Vastuullisin tuote on se, joka pysyy pitkään käytössä. Olemme sitoutuneet valmistamaan laadukkaita tuotteita, joiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Myönnämme päätuotteillemme eli tyynyliinoille, pussilakanoille ja froteepyyhkeille viiden vuoden takuun. Lisäksi uskomme olevamme maailman ainoa kodintekstiilivalmistaja, joka tarjoaa 50 vuoden takuun tuotteelleen, Jesus-pussilakanalle ja -tyynyliinalle. 

Koko tuotantoketjumme perustuu pitkäaikaisille kumppanisuhteille, jotta meidän helpompi varmistaa, että laatuvaatimuksemme täyttyvät. Valvomme ja testaamme työn laatua, värien kestävyyttä ja tuotteiden ominaisuuksia, kuten kutistumista ja nukkaantumista sekä valmistusvaiheessa että valmiista tuotteesta. Seuraamme jatkuvasti reklamaatioprosenttiamme ja tavoitteemme on pitää se alle 0,1 prosentissa.

Lisäksi edellytämme valmistuskumppaneiltamme, että he ovat sitoutuneita EU:n REACH-kemikaalilainsäädäntöön ja takaavat, ettei tuotteissa ole raja-arvoja ylittäviä määriä listattuja erityistä huolta aiheuttavia tai vaarallisia kemikaaleja. Suurin osa tekstiilituotteistamme on Öko-Tex Standard 100 -sertifioituja, joka antaa riippumattoman tutkimuslaitoksen takuun siitä, ettei tuote sisällä haitallisia kemikaaleja ja on turvallinen käyttäjälleen.

Kierrättäminen ja suljettu kierto

Ala on myös tunnettu siitä, ettei se ole onnistunut rakentamaan tehokasta kierrätysjärjestelmää käytöstä poistuville tekstiileille vaan uudelleenkäytön sijaan ne päätyvät kaatopaikalle tai poltettavaksi. Jätteen lisäksi kotitalouksista löytyy valtavia määriä ns. komerotekstiilejä, joita ei enää käytetty, mutta joihin toisaalta varastoitui paljon raaka-ainetta.

Halusimme tehdä asialle jotain konkreettista ja kehitimme räsypala-matot jo vuonna 2015. Aloimme kerätä asiakkailtamme vanhoja kodintekstiilejä, hankimme Suomesta kumppanin, joka kykeni pesemään vanhat kodintekstiilit ja leikkaamaan niistä kudetta sekä kutomaan niistä erityyppisiä räsypaloja ja räsymattoja. Räsypalatuotteidemme raaka-aineista 90 % on kierrätettyä matonkudetta. Lisäksi tuottamiamme kuteita hyödynnetään nykyään myös muilla aloilla, kuten autojen sisätilojen äänieristämisessä ja öljyntorjuntatuotteissa. Räsypala-tuotteilla on Avainlippu-merkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu ja se työllistää Suomessa. Lisäksi keräämme vanhoja farkkuja, joista syntyy Old Jeans -tuotteita. 

Suurimmat toimittajamme vuonna 2021

Valmistaja Maa Osuus
Kemal Ugurlu Tekstil San. ve Tic. A.S. Turkki 39%
Pamark Business Oy* Kiina 15%
Jules Clarysse NV Belgia 8%
Ozanteks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.S. Turkki 7%
BeStitch - Indústria Têxtil, Lda Portugali 5%
Evliyaoglu Tekstil Turkki 5%
Paragon Sleep AS Viro 5%
Mezroze & CO Ltd Latvia 3%
Port of Trust Trading Private Limited Intia 2%
M.K. Sons (PVT) Ltd Pakistan 2%

* Kertaluonteinen projektitoimitus liittyen suojavälinehankintoihin.

Vuonna 2022 käytimme materiaaleja seuraavasti

Materiaali Kg %*
Luomupuuvilla 625 543 62,0
Pellava 35 885 2,8
Kierrätetyt materiaalit 24 547 2,0
Tencel 10 338 1,0
Hamppu 767 0,0

Ilmasto ja ympäristö

Koska materiaaleista syntyy tekstiiliteollisuuden suurimmat ympäristövaikutukset, vastuullisempien materiaalien lisääminen pienentävät myös toimintamme vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Viljely-, valmistus- ja värjäysmenetelmillä on myös suuri vaikutus vesijalanjälkeemme.  

Olemme luopuneet muovista tuotepakkauksissamme. Verkkokaupan ostajien on mahdollista valita tuotteen pakkausmuodoksi kierrätettävä RePack-pussi. 

Toimituskäytännöt

 • Vältämme lentorahtia aina kun mahdollista
 • Verkkokaupan kuljetuskumppanit: Posti ja Budbee

Panostamme uusiutuvan sähkön käyttöön. Kaikissa myymälöissämme, joissa olemme itse vastuussa sähkösopimuksista, käytetään uusiutuvaa sähköä. Osa myymälöistämme sijaitsee kauppakeskuksissa, ja näissä siirtymä on vielä osin käynnissä.  Kannustamme myös kumppaneitamme siirtymään tuotantoprosesseissaan uusiutuviin energialähteisiin. Esimerkiksi pitkäaikainen vuodevaatevalmistajamme turkkilainen Kemal Uğurlu Textile Industry Trade Incorporated Company on siirtynyt käyttämään sertifioitua tuulivoimaa ja rakentaa paraikaa aurinkopaneeleja tuotantolaitostensa katoille lisätäkseen uusiutuvan energian lähteitä.  

Olemme sitoutuneet Manna-tasolla ymmärtämään paremmin toimintamme vaikutukset vesistöihin ja biodiversiteettiin. Tavoitteenamme on asettaa näille alueille konkreettisia parannustoimenpiteitä ja tavoitteita viimeistään vuoden 2025 aikana.  

 • Lakanat kiertoon

  Saammeko esitellä Räsypalat: Ne on tehty kierrätetyistä lakanoista Suomessa. Kotitalouksien kaapit ovat täynnä lakanoita, jotka ansaitsevat uuden elämän, haluamme ottaa vastuun siitä, mitä tuotteillemme tapahtuu, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän.

 • Farkuille uusi elämä

  Old Jeans -tuotteissa kierrätetyt farkut saavat uuden elämän: vanhat farkut murskataan ja niiden kuiduista kehrätään lankaa, josta muihin kuituihin yhdistelemällä tehdään kangasta aivan uusiin ja käyttökelpoisiin kodintekstiileihin.