CO2/NEG.

CO2/NEG.

Pienennämme toimintamme ympäristövaikutuksia ja tavoitteemme ovat asian suhteen jatkossakin korkealla. Tähän mennessä olemme muun muassa korvanneet tavallisen puuvillan käyttöä vastuullisemmilla materiaaleilla sekä luopuneet muovista vuodetekstiilien pakkauksissa. 

Haaveenamme on selvittää tulevaisuudessa kaikkien tuotteidemme hiilijalanjäljet, mutta tästä on hyvä aloittaa. Teimme kokonaisen tuotesarjan, jonka jokaisen tuotteen päästöt on ylikompensoitu. Tuotteiden valmistuksesta syntyneet päästöt on siis hyvitetty – ei yksin-, vaan kaksinkertaisesti.

Finlaysonin ensimmäiset hiilinegatiiviset tuotteet

Laskimme jokaisen CO2/NEG.-tuotteen tuotannosta aiheutuneet päästöt aina raaka-aineen valmistuksesta myymäläämme asti.

Kuinka paljon raaka-aineen tuotanto aiheuttaa päästöjä? Millaista energiaa tehdas käyttää ja minkä verran sitä kuluu? Entäpä tuotteiden kuljetukset ja pakkaukset?

Sarjaan kuuluvia tuotteita valmistettiin yhteensä 20 480 kappaletta, joista aiheutui päästöjä yhteensä noin 57 000 kilon verran. Nämä kompensoimme kaksinkertaisesti: CO2e-päästöjä hyvitettiin yhteensä 114 000 kilon edestä (katso kompensaatiosertifikaatti). Vertailun vuoksi: keskivertosuomalaisen vuosittaiset päästöt ovat 10 300 kg CO2e (Lähde: Sitra).

Saanemme esitellä CO2/NEG.-tuotesarjan hiilinegatiiviset tuotteet:

 

Kotimainen tuoksusaippua, kynttilä, pyykkietikka ja huonetuoksu

Helsingin Herttoniemessä valmistettujen kodintuotteiden tuoksut ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Pyykkietikka on huuhteluaineena täysin biohajoavaa ja osa tuoksusaippuoista on valmistettu kotimaisesta rypsiöljystä.

Jouluksi 2019 tilasimme yhteensä 2 880 kappaletta tuoksusaippuoita, joiden tuotannon raaka-aineet ja tehtaalla käytetty sähkö aiheuttivat kumpainenkin 150 kg CO2e päästöt, lisäksi raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetuksesta päästöjä kertyi yhteensä 20 kg CO2e.

Tuoksukynttilöitä tilasimme yhteensä 600 kappaletta. Leijonanosa päästöistä, 460 kg CO2e, kertyi tuotannon raaka-aineista. Tehtaalla käytetyn sähkön osuus kokonaispäästöistä on 130 kg, raaka-aineiden 40 kg CO2e.

Jouluksi tilatun 800 pullon pyykkietikkaerän tuotannosta suurimman jalanjäljen jättivät sähkö (160 kg CO2e) sekä tuotannon raaka-aineet (150 kg CO2e). Lisäksi päästöjä syntyi raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetuksesta (10 kg CO2e).

800 kappaleen Puuvilla-huonetuoksuerän raaka-aineiden kokonaispäästöt olivat 150 kg CO2e, tehtaalla käytetyn sähkön 140 kg CO2e ja raaka-aineiden sekä tuotteiden kuljetuksen jalanjälki yhteensä 40 kg CO2e.

Lumo-koristetyynynpäällinen

Samettisen pehmeän Lumo-tyynynpäällisen valmistamisesta punoutunut päästömäärä on korvattu kaksinkertaisesti aina puuvilla pellolta myymäläämme asti. Pään voi laskea tyynyyn hyvällä omallatunnolla, sillä ylikompensoimme myös sisätyynyn päästöt. Lumo-tyynynpäällisiä valmistettiin jouluksi yhteensä 7 700 kappaletta. Tyynyliinojen tuotannon raaka-aineet aiheuttivat päästöjä 30 760 kilon verran, tehtaalla käytetty sähkö ja höyry 80 kg CO2e. Raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetuksesta aiheutuneet päästöt olivat 1 460 kg / CO2e.

Koristetyynyliinoihin sopivia sisätyynyjä valmistettiin myös 7 700 kpl. Niiden tuotannon raaka-aineet aiheuttivat 20 480 kg CO2e päästöt ja raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetukset 1 170 kg CO2e. Lisäksi päästöjä syntyi tehtaalla käytetystä sähköstä (1 350 kg CO2e) sekä käytetyistä polttoaineista (100 kg CO2e).

 

Miten ylikompensointi toimii?

Halusimme kompensoida tuotteiden tuotannosta syntyvän päästömäärän tavalla, jolla on tutkitusti merkitystä. Kumppanina tuotteiden ylikompensoinnissa toimii suomalainen CO2esto, joka ostaa päästöoikeuksia EU:n virallisilla päästökauppamarkkinoilta.

Ostamalla päästöoikeuksia, ovat ne pois myös Euroopan suurimpien päästäjien käytöstä. Näin ollen kompensoituja päästöjä vastaava määrä jää kokonaan syntymättä ja kasvihuonekaasupäästöjen määrä vähenee – todistetusti.

Emme kuitenkaan jätä työtä tähän. Seuraavaksi aiomme selvittää päätuotteidemme, kuten esimerkiksi pussilakanoiden, hiilijalanjäljen. Tavoitteenamme kun on valmistaa jatkossakin tuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman pienesti. Koko CO2/NEG.-tuotesarjaan voi tutustua tarkemmin täältä. Päästölaskennan toteutti Clonet Oy OpenCO2.net-alustan hiilijalanjälkilaskurilla ja sen päästötietokannasta sekä tieteellisistä artikkeleista löytyvien keskimääräisten päästökerrointietojen pohjalta.

Takaisin blogiin