Meillä ei ole salaisuuksia 

Olemme yli 200-vuotias kotimainen yritys, jossa olemme vakuuttuneita siitä, että ainoa oikea tapa kunnioittaa historiaamme, on toimia yhtä vastuullisesti, rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kuin varhaiset omistajamme. 

Maailma muuttuu paremmaksi vain tekojen, ei tyhjien lauseiden kautta 

Lähdimme haastamaan tekstiilialaa ja aloitimme vastuullisuusmatkamme noin seitsemän vuotta sitten. Tavoitteemme oli rakentaa hieman parempaa maailmaa kodintekstiili kerrallaan. Olemme seitsemän vuoden aikana nousseet vastuullisten materiaalien osalta nollasta 45 %:iin ja kategoriamme vastuullisimmaksi brändiksi.

Töitä kuitenkin riittää, mutta olemme päättäneet haastaa entisestään itsemme ja kuluttajat. Se mitä olemme tehneet kodintekstiileissä, haluamme tehdä nyt vaatepuolella. Olemme alussa, eikä tie ole helppo. Halusimme lähteä vaatemallistoyhteistyöhön SOK:n kanssa, jolla on vaatehankintaketjun pitkäaikainen kokemus sekä toimintatavat seurata työolosuhteita ja turvallisuutta tuotannossa. Ensimmäiset askeleemme tällä polulla olemme ottaneet taide-t-paitamalliston – Finlayson x Jani Leinonen - kanssa. Lue tästä, miten olemme lähteneet liikkeelle.  

Mistä materiaalista paidat on valmistettu?

Yhteistyössä SOK:n kanssa toteutettu Finlayson x Jani Leinonen taide-t-paitamallisto on 100 % puuvillaa. SOK kuuluu maailman suurimpaan puuvillan valvontaohjelmaan Better Cotton Initiativeen (BCI), jonka tavoitteena on kehittää ympäristölle ja ihmisille parempia viljelytapoja ja parantaa puuvillan viljelijöiden oikeuksia.

 Puuvillan alkuperän aukoton selvittäminen on vaikeaa, eikä BCI:n avulla puuvillaa pysty jäljittämään yksittäisiin tuottajiin. Sekä meidän, että SOK:n hankintaperiaatteisiin kuitenkin kuuluu, ettemme hyväksy turkmenistanilaisen, uzbekistanilaisen tai Kiinan Xinjiangin alueelta peräisin olevan puuvillan käyttöä.

 Viime vuonna Finlaysonin käyttämästä puuvillasta oli 60 % Reilun kaupan tai GOTS -sertifioitua luomupuuvillaa. Pyrkimyksenämme on siirtyä myös vaatteissa käyttämään GOTS-puuvillaa, aina kun sitä on saatavilla.

Missä paidat valmistetaan?  

Paidat valmistetaan Bangladeshissa Confidence Texwear Ltd. tehtaalla, joka on SOK:n pitkäaikainen kumppani. Tehtaalla toteutetaan säännöllisesti kolmannen osapuolen vastuullisuusauditointi. Viimeisin amfori BSCI -auditointi suoritettiin viime vuonna ja sen tulos oli B (hyvä). Viime vuonna tehtaalla tehtiin myös SMETA-auditointi, jonka tulokset olivat hyvät. Käytännössä auditoinneissa arvioidaan tuottajaa muun muassa sosiaalisen vastuuseen, työaikaan, turvallisuuteen ja palkkaukseen liittyvissä käytännöissä. Auditoinneissa tärkeää on jatkuva parantaminen ja korjaavien toimenpiteiden toteutumisen seuranta seuraavassa auditoinnissa.

Lisäksi tehdas läpikäy säännöllisesti kattavia kolmannen osapuolen palo- ja rakennusturvallisuusratkaisuja Bangladesh Accord -prosessin mukaisesti.

Saavatko tehtaan työntekijät elämiseen riittävää palkkaa?

Bangladeshissa vaateteollisuuden työntekijän lakisääteinen minimipalkka on 79 euroa kuukaudessa, mutta Global Living Wage -koalition mukaan elämiseen riittävä palkka maan pääkaupungin Dhakan alueella on 177 euroa.

Sekä BSCI- että SMETA-auditoinnit todentavat, että työntekijöille maksetaan vähintään lakisääteistä minimipalkkaa. Molempien auditointijärjestelmien tavoitteena on edistää elämiseen riittävän palkkatason saavuttamista.

Miksi lähdemme vaatealalle?

Vaatteiden valmistamiseen liittyy merkittäviä ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia raaka-aineiden hankinnasta tuotanto-olosuhteisiin ja valmiin tuotteen hiilijalanjälkeen.

 Hankinta on monimutkaisempaa ja volyymit moninkertaisesti suurempia kuin kodintekstiileissä, puhumattakaan kertakäyttökulttuurista, joka alalla kukoistaa. Se historia, mikä meillä on laadukkaiden ja kestävien kodintekstiilien valmistuksesta, halutaan siirtää nyt pukeutumiseen. Tarjoamme vaihtoehdon ostaa vähemmän, mutta laadukkaampaa, mutta tarjota vastuullisemman vaihtoehdon joka on saatavissa myös hypermarkettien hyllyiltä.
Sekä BSCI- että SMETA-auditoinnit todentavat, että työntekijöille maksetaan vähintään lakisääteistä minimipalkkaa. Molempien auditointijärjestelmien tavoitteena on edistää elämiseen riittävän palkkatason saavuttamista.

Miksi sitten lähdimme alalle, joka on täynnä toinen toistaan viheliäisimpiä ongelmia? 

 Uskomme, että ainoastaan mukaan lähtemällä voimme vaikuttaa, kuin jättäytymällä alalta kokonaan pois.

Olemalla aktiivinen toimija, vaatteiden ostaja ja tilaaja, pääsemme mukaan pöytiin, joissa ratkaisevia eroja tehdään. Meillä on edessämme pitkä matka, sen myönnämme. Elämiseen riittävä palkka, 100 prosenttisesti läpinäkyvät ja jäljitettävät toimitusketjut ovat tavoitteita, jotka koskettavat koko tekstiilitoimialaa. Niitä emme saa ratkaistua yksin, vaan yhteistyössä kumppanien, alihankkijoiden ja riippumattomien kolmansien osapuolten, kuten auditointiyritysten ja sertifikaattijärjestelmien kanssa.

Sen voimme luvata, ettei meillä jatkossakaan ole salaisuuksia. Sen minkä tiedämme, me myös kerromme.

Lisäkysymykset ja haastattelupyynnöt pr@finlayson.fi