Katsoimme peiliin

Katsoimme peiliin

Yrityksellämme on arvot ja toimimme niiden mukaisesti. Toisinaan on kuitenkin hyvä pysähtyä, katsoa peiliin ja tarkastella rehellisesti, missä mennään.

Jäljitettävyyden jäljillä

Tekstiilituotteiden toimitusketjut ovat yleensä pitkiä ja mukana on monia toimijoita ympäri maailmaa. Monien valmistusvaiheiden välissä on tukkureita, jotka ostavat puuvillaa paaleina, lankana tai raakakankaana ja välittävät sitä eteenpäin.

Välikäsien takia puuvillan jäljittäminen jälkikäteen on haasteellista ja todellista salapoliisityötä. Siksi tällä hetkellä paras tapa alkuperän jäljittämiseen on sertifioidun, eli luomu- tai Reilun kaupan puuvillan, käyttäminen. Tällä hetkellä (08/2019) sertifioidun puuvillan osuus kaikista materiaaleistamme on 15 % ja osuutta tullaan kasvattamaan mahdollisimman suureksi.

Luomupuuvillan jäljitettävyys:

Kaikilla 100% luomupuuvillaisilla tuotteillamme on GOTS-sertifikaatti. Jotta tuotetta saa myydä GOTS-sertifioituna, tulee jokaisen valmistukseen osallistuneen toimijan olla sertifioitu. Jokaisessa vaiheessa, kun materiaali siirtyy toimitusketjussa eteenpäin seuraavaan valmistusvaiheeseen, tulee toimijoiden myös hankkia Transaction Certificate (TC), jolla varmistetaan, että puuvillan määrät pysyvät matkan varrella samana, eivätkä esimerkiksi lisäänny.

 

Reilun kaupan puuvillan jäljitettävyys:

Reilun kaupan mustapohjaisella puuvillamerkillä varustetun tuotteen sisältämä puuvilla on 100-prosenttisesti Reilun kaupan puuvillaa ja jäljitettävissä viljelijälle asti. Reilun kaupan puuvilla pidetään tuotantoketjussa erillään muusta puuvillasta, ja ketjun jokainen toimija on sertifioitu.

FLOCERT-valvontayhtiö auditoi säännöllisesti kaikki sertifioidut toimijat paikan päällä sekä seuraa puuvillan kulkua ja erillään pitoa auditointien lisäksi kahdenväliseen verifiointiin perustuvan Fairtrace-järjestelmän avulla. Lisäksi Reilun kaupan ketjun lopussa on aina lisenssinhaltija, joka hyväksyttää edustamansa tuotteen tuotantoketjun ja vastaa valmiin tuotteen Reilun kaupan merkinnöistä.

 

Toimitusketjuselvitys

Selvitimme kaikkien kumppaniemme alihankintaketjut, mutta haasteena on reaaliaikaisen tiedon kerääminen kumppaneilta tuotekohtaisista toimitusketjuista. Kehitämme prosessia tiedon keruuta varten, jotta voisimme jatkossa julkaista avoimesti kaikkien tuotteiden toimitusketjut. Tällä hetkellä verkkokaupastamme löytyy jo joidenkin GOTS-sertifioitujen tuotteiden toimitusketjut.

Missä vielä parannamme?

Toistaiseksi olemme panostaneet enemmän valmistuskumppaneidemme sosiaalisen vastuun seurantaan (mm. työajat ja palkka), mutta jatkossa tulemme myös arvioimaan, miten he hoitavat ympäristöasioita (energian käyttö, veden käyttö jne.). Liityimme amfori BEPI (Business Environmental Performance Initiative) -järjestelmään, jonka kautta näitä tietoja jatkossa kerätään.

 

Takaisin blogiin