Muumit uudistuivat

Uusissa ihastuttavissa Muumi-pyyhkeissä seikkailevat Tove Janssonin luomat rakastetut hahmot. Pyyhkeiden materiaali vaihtui myös vastuulliseksi GOTS-sertifioiduksi luomupuuvillaksi.

Suunnittelijat Riina Heinonen, Liisa Suurla ja Finlaysonin koko suunnittelutiimi halusivat päästää Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset loistamaan ja suunnitella väritykset, jotka ovat entistä lähempänä alkuperäisiä sarjakuvia. Pyyhkeiden värikartta on saanut inspiraationsa sarjakuvista koottujen kokoelma-albumien kansikuvien värimaailmasta ja itse kuvitukset on valittu satojen sarjakuvastrippien joukosta. Pyyhkeissä seikkailevat Muumipeikon lisäksi Muumimamma, Muumipappa, Pikku Myy, Niiskuneiti, Nuuskamuikkunen, Hattivatit, Haisuli ja Nipsu.

Moniulotteiset hahmot

Uusien pyyhkeiden suunnittelussa hyödynnettiin Tove Janssonin alkuperäisiä Muumipeikko-sarjakuvia, joista suunnittelijat valitsivat hahmojen luonnetta parhaiten kuvaavat kuvaparit. Esimerkiksi Muumipappa-pyyhkeistä välittyy Papan seikkailunhimo ja uteliasuus, Pikku Myyn ilmeistä puolestaan näkee, että tällä on taas kepposet mielessä.

”Se onkin Muumi-tuotteita suunnitellessa hauskaa, että suunnitteluprosessin alussa tulee luettua kaikki Tove Janssonin piirtämät sarjakuvat uudelleen ja uudelleen. Muumi-fanille, niin kuin minä, on suuri kunnia päästä käyttämään Tove Janssonin nerokasta materiaalia”, suunnittelija Riina Heinonen kertoo.

Pyyhkeiden tarina

Käsi- ja kylpypyyhkeet toimivat kuin sarjakuva, eli pyyhkeiden kuvat kertovat yhdessä tarinaa hahmosta sarjakuvan kaltaisesti. Esimerkiksi Hattivatti-kylpypyyhkeessä Hattivatit saapuvat sankoin joukoin vieraiksi Muumipeikon taloon vaatien cocktaileja, joita sitten siemailevat käsipyyhkeen kuvassa. Pikku Myyn pyyhkeiden tarina kertoo puolestaan siitä, kuinka Pikku Myy uhkailee rakennusvalvontaviranomaista auttaakseen Muumipeikkoa saamaan rakennusluvan omaan taloon. Luonnollisesti Pikku Myy onnistuu.

Pyyhkeistä välittyy sarjakuvien riemukas tunnelma ja niiden tarinoita on hauska pohtia ja tutkia myös lasten kanssa. Arkea helpottava kikka on hankkia koko perheelle omat nimikkopyyhkeet, jolloin jokaisen on helppo tunnistaa rivistä oma käsi- ja kylpypyyhe.

Entistä vastuullisempi materiaali

Kuvituksen uudistuksen yhteydessä myös pyyhkeiden materiaali vaihdettiin GOTS-sertifioituun luomupuuvillaan. Kansainvälinen GOTS-sertifikaatti takaa, että puuvillan matka aina viljelystä lopputuotteeksi pystytään jäljittämään. Vähintään 70 % tekstiilin kuiduista tulee olla luomuviljeltyä ja tiettyjen haitallisten kemikaalien käyttö valmistuksessa on kokonaan kielletty ja monien muiden hyvin rajattua. GOTS-tulee sanoista Global Organic Textile Standard ja sitä valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS velvoittaa, että kaikki toimitusketjun työnantajat noudattavat ILO:n työelämän normeja kuten lapsi- ja pakkotyövoiman kieltoa, syrjimättömyyttä, työaikojen rajoittamista ja tasa-arvoa. Lisää tietoa löytyy https://www.global-standard.org.