Ostajan opas: tyynyt ja peitot

Tyynyn ja peiton ominaisuudet vaikuttavat kuinka nukumme, ei siis ole ihan sama minkä unikaverin itselleen valitsee. Katso tästä vinkit kuinka valita juuri itselle sopiva tyyny ja peitto.

Haluatko, että peitto on muhkea ja lämmin vai mieluummin kevyt ja ilmava? Kaipaatko tyynyssäsi niskalle tukea vai sellaisen, joka tuntuisi hyvältä myös vatsallaan nukkuessa? Peiton ja tyynyn valitseminen ei ole niin simppeliä kuin aluksi voisi ajatella, mutta onneksi me olemme ajatelleet asioita jo valmiiksi helpottamaan päätöstäsi.

Oikea tyyny vie höyhensaarille

Tyyny valitaan nukkumisasennon perusteella, sillä tyynyn tehtävä on tukea kaularangan eli niskan neutraaliasentoa. Myös nukkujan ruumiinrakenne ja alusta vaikuttavat vaikuttaa tyynyn valintaan. Harteikkaampi tarvitsee korkeamman tyynyn kuin kapeaharteinen, kun taas pehmeällä alustalla nukkuessa hartiat painautuvat syvemmälle patjaan, jolloin nukkujalle riittää matalampikin tyyny. Myös materiaalien muokkautuvuudessa on eroja. Kuitutäytteiset tyynyt tuntuvat ovat usein joustavammilta kuin luonnontäytteiset. Joustava täyte helpottaa tyynyn muokkautumista, mikä on tärkeää, jos vaihtaa usein asentoa nukkuessa.

Näin valitset oikean tyynyn itsellesi:

Lasten Aito-tyyny

Erittäin matala tyyny / lasten tyyny: Lapsille ja vatsallaan nukkuvalle aikuiselle. Lapsella tyynyn korkeus riippuu iästä ja koosta: mitä nuorempi ja pienikokoisempi lapsi, sitä matalampi tyyny hänelle valitaan. Aito-lasten tyyny on valmistettu täysin luonnonmateriaaleista: päällinen on luomupuuvillaa ja täyte kierrätettyä villaa.

Viileä-tyyny

Matala tyyny: Vatsallaan nukkuvalle aikuiselle. Myös kyljellään nukkuvalle, jos hartiat ovat kapeat. Viileä-tyynyn päällyskangas on hengittävää ja kosteutta haihduttavaa Tenceliä, jonka alla on viilentävä Climarelle-kangas, jonka mikrokapselit tasapainottavat lämpötilaa. Täytteenä on ekologista Suprelle Blue Breathe -kuitua, joka on valmistettu rannoilta kerätyistä muovipulloista.

Puolikorkea Aito-tyyny

Puolikorkea tyyny: Selällään tai kyljellään nukkuvalle aikuiselle. Aito-sarjan puolikorkea tyyny on valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista: päällinen on luomupuuvillaa ja täyte kierrätettyä villaa, joka mukautuu kehon lämpötilaan ja sopii normaalista viileisiin huonelämpötiloihin.

Ergonominen Muoto-tyyny

Ergonomiatyyny: Erityistä tukea antava tyyny on niskakipuisen valinta. Muoto-tyyny on viskoelastista vaahtomuovia, joka mukautuu nukkujan lämpötilan ja pään muotojen mukaan. Näin pää ja kaularanka saavat maksimaalisen tuen. Muoto-tyynyn korkeutta voi myös säätää erillisen lisäpalan ansiosta.

Unipesä syntyy peitosta

Peiton valinta on helpompaa kuin tyynyn, sillä se perustuu suurimmaksi osaksi lämpötilaan. Erityisesti lasten peitoissa ja unipusseissa on käytössä eurooppalainen lämpöluokitus, jota kutsutaan TOG-arvoksi (Thermal Overall Grade). TOG-arvo perustuu materiaalin lämpöeristykseen ja voi olla 0-4 välillä. Mitä suurempi luku, sitä lämmöneristävämpi tekstiili on. Finlaysonin lasten Aito-peiton TOG-arvo on jopa 3,5 eli se on sopiva 18-20 asteisiin makuuhuoneisiin.

Näin valitset peiton itsellesi:

Viileä-kevytpeitto

Viileä-kevytpeitto: Sopii erinomaisesti lämpimiin kesäöihin ja lämminverisille ympäri vuoden. Täytteenä Suprelle Blue Breathe -kuitua, joka on valmistettu rannoilta kerätyistä muovipulloista. Päällyskangas on Tencel-puuvillasekoitetta, joka hengittää ja haihduttaa iholta kankaalle siirtyvää kosteutta nopeasti. Tencelin alla on viilentävä Climarelle-kangas, jossa on erityisiä kehon lämpöön reagoivia ja lämpötilaa tasapainottavia mikrokapseleita.

Aito-peitto 150x200 cm

Aito-normaali/lämminpeitto: Sopii ympärivuotiseen käyttöön, sillä sen täytteenä on villaa, joka mukautuu kehon lämpötilaan ja on ihanan hengittävää ja hiostamatonta. Oiva valinta sellaiselle, joka haluaa lämpimän mutta ei liian paksua peittoa. Aito-sarjasta löytyvät myös lasten peitot.

Tuhti-painopeitto

Tuhti-painopeitto: Levottomalle nukkujalle ja nukahtamisvaikeuksiin. Täytteenä on kierrätettyä polyesteriä ja pieniä lasihelmiä, jotka jakautuvat tasaisesti peittoon tikatuissa ruudukoissa ja täten myös koko keholle. Painopeiton painon tulisi olla noin 10 % käyttäjän painosta, mutta kevyempi vaihtoehto käy myös, jos vasta totuttelee painopeittoon tai univaikeudet ovat lieviä. Tärkeintä on, että käyttäjä pääsee peiton alta vaivattomasti pois.