Miten vältät vaatteiden verkko-ostamisen kompastuskivet?

Näillä nyrkkisäännöillä onnistut vaatteiden verkkoshoppailussa – Outi Pyy neuvoo. Koti, pankkitilli ja ympäristö kiittävät!

Finlayson Arkismi Pampula-paita ja Pampula-housut

Verkko-ostaminen on taivaallisen helppoa ja nopeaa, varsinkin kiireisen työelämän ja vapaa-ajan puristuksessa. Ajan ja vaivan säästö on suuri, kun tarvitaan vain muutama klikkaus ja paketti on matkalla kotiin. Vai onko asia sittenkään näin? Verkossa tulee tehtyä enemmän hutiostoksia, koska tuotteita on vaikeampi hahmottaa ruudun välityksellä kuin kaupassa hiplaten. Erityisesti vaatteissa hutiostosten riski on suuri, koska materiaalien ja kokojen hahmottaminen on vaikeaa. Verkossa saattaa myös helposti sortua ostamaan asioita, joita ei niinkään tarvitsisi, koska ostaminen on tehty niin vaivattomaksi. Rahan katoaminen tililtä on lähes abstraktia, kunnes menee katsomaan saldoa. Mitä siis tulisi ottaa huomioon, jotta tulisi paremmaksi vaatteiden verkko-ostajaksi? Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy kertoo tärkeimmät vinkkinsä.

Osta fiksummin verkosta!

1.Mieti ensiksi tarve tuotteelle, onko se välttämätön? Vaikka tuote olisi kuinka hyvä ja vastuullinen tahansa, älä hanki sitä, jos et sitä todella tarvitse. Ihmisillä on usein tapana ostaa aina uudelleen samaa tuotetta, jollain on paljon kenkiä ja jollain kaapit pursuavat vuodevaatteita. Muista siis kohtuus! Näin palvelet parhaiten kotiasi ja ennen kaikkea ympäristöä.

2.Ota harkinta-aikaa! Kun olet löytänyt jonkin kutkuttavan tuotteen, harkitse sen ostamista kuukauden pari. Jos hankinta tuntuu järkevältä vielä parin kuukauden päästä, sitä se todennäköisesti on. Kun harkitset ostoksiasi, voit tehdä myös kalliimman kertaostoksen, sen sijaan, että teet monta halpaa ostosta. Näin ostos on myös ekologinen: kalliimpi ostos on todennäköisesti laadukkaampi, joten se kestää pidempään.

3.Näe vaivaa mittojen selvittämiseen. Vaatteiden verkko-ostosten suurin kompastuskivi on mitoitus, sillä kuluttajan on vaikea hahmottaa vaatteen sopivuutta itselleen verkon kautta. Kerromme tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Finlayson Arkismi naisten neuletakki ja naisten ruudulliset housut

Mahtava mittataulukko

On erittäin tärkeää, että verkkokaupasta löytyy asiakkaan kehon mittataulukko, johon voit verrata oman kehosi mittoja. Itse vaatteen senttikoolla ei ole niinkään väliä, koska ei ole asiakkaan tehtävä arvioida istuvuutta ja liikkumaväljyyksiä. Jos mittataulukkoa ei ole, useimmat ostavat vaatteen tuurilla tai useassa koossa, joka kasvattaa päästöjä. Vääristä vaatekoista koituu myös mielipahaa ja pakettien palauttelusta vaivaa. Mittataulukko kertoo vartalonmittojen avulla mikä koko sinun kannattaa valita. Finlaysonin Arkismi-vaatemalliston mittataulukossa eli koko-oppaassa osoitetaan taulukon avulla mikä kirjainkoko on todennäköisesti sopiva suhteessa ostajan senttimittoihin.