Pyyhkeen monet muodot

Froteepyyhkeitä on lukemattomia erilaisia: paksuja ja ohuita, pehmeitä ja karheita. Se mikä sopii juuri itselle, riippuu käyttötarkoituksesta ja mieltymyksistä. Lue tästä pyyhkeiden ominaisuuksista ja kuinka niitä huolletaan.

 Tiuhta-pyyhkeiden kuosi tulee pirtanauhojen kutomiseen käytettävästä tiuhtaksi kutsutusta välineestä.

Sinulle sopiva pyyhe

Retkeilijä valitsee reppuun kevyen ja ohuen pyyhkeen, mutta saunassa hän haluaa ehkä kietoutua hotelleista tuttuun paksuun pyyhkeeseen. Toiset haluavat pyyhkeeltä pehmeyttä, toiset taas pitävät karheudesta. Oli pyyhe millainen tahansa, prosessi puuvillasta valmiiksi froteepyyhkeeksi on aina hyvin monivaiheinen.

Langasta iholle

Langat, joista pyyhkeet valmistetaan, jaetaan kertaamattomiin ja kerrattuihin lankoihin ja tämä vaikuttaa sidoksen ja tiheyden lisäksi tuotteen lopputulokseen. Lopputulokseen vaikuttavat voimakkaasti myös tuotteen viimeistelyt eli pesut ja kuivaukset, mutta erityisen tärkeää on huoltaa pyyhettä pesemällä se oikein, jotta sen hyvät ominaisuudet paranevat entisestään.

Skottiruutu on nyt ajankohtainen niin muodissa kuin sisustuksessakin. Tartaani-pyyhkeiden värimaailma klassisen maanläheinen, mutta yksityiskohdissa pilkahtaa myös kirkkaita sävyjä.

Eri painoisilla pyyhkeillä on erilaiset ominaisuudet

Kevyempien pyyhkeiden paino asettuu 300–400 g/m2, kuten Finlaysonin ihana pellavafroteinen Tamminiemi-pyyhe. Pellavafrotee imee tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti ja sen ominaisuudet vain paranevat pesukertojen myötä.

Pyyhkeet, joiden paino on 400–500 g/m2, sopivat hyvin päivittäiseen käyttöön ja ovat kestäviä. Ne myös kuivuvat suhteellisen nopeasti ja niillä on todella hyvä imukyky. Tällaisia pyyhkeitä ovat kevään uutuuspyyhkeet Vohveli, Tartaani, Armas ja Tiuhta.

Vohveli, Tartaani ja Armas ovat jacquard-kudottuja pyyhkeitä ja ne tehdään kerratusta langasta, jonka ansiosta kuviot piirtyvät pyyhkeeseen kauniisti. Tartaani on valmistettu GOTS-sertifioidusta ja Vohveli puolestaan Reilun kaupan luomupuuvillasta. Pyyhkeet ovat pitkän tuotekehityksen tulosta, jossa kerrattu lanka on yhdistetty tarkoin harkittuun kudontarakenteeseen. Näin syntyy juuri sopiva tuntuma päivittäiseen käyttöön, joka kuivaa hyvin ja kestää. Armas-pyyhe ovat vielä aavistuksen paksumpi kuin Vohveli ja Tartaani ja siinä kukat piirtyvät kohokuvioimaisesti pintaan.

Tiuhta eroaa edellisistä siinä, että se on kudottu kertaamattomasta langasta, jolloin sen pinta ei ole niin tasaisen tiivis vaan ihanan ilmava ja pehmeä. Silti se kuivaa ja kuivuu hyvin. Lisäksi siinä on ylellinen tavallista suurempi koko, 90 x 180 cm, johon on ihana kääriytyä.

Painavimmat pyyhkeet ovat 600-700 g/m2. Ne vaativat pidemmän ajan kuivuakseen, mutta niiden ylellisyys ja pehmeys ovat vastustamattomia. Tällaisia pyyhkeitä ovat mm. Cruise-pyyhkeet. 

Eve Hamarin suunnittelemia Armas-pyyhkeitä koristavat kohokuvioiset kukat.

Pese pyyhe oikein

Pyyhkeitä tulisi myös huoltaa oikein, jotta niiden hyvät ominaisuudet eivät katoa. Itse asiassa pyyhkeiden imukyky vain paranee pesukertojen myötä, sillä pesuissa nukka nousee ja avautuu enemmän, jolloin imupinta laajenee. Myös pyyhkeen sidosrakenne tiivistyy pesukertojen myötä ja näin nukkalenkit ovat tiiviimmin kiinni kankaan pohjassa. Katso alta pesuohjeet puuvillafrotee- ja pellavafroteepyyhkeille

PUUVILLAFROTEEE: Pese pyyhkeet täydessä koneessa 60 asteessa muiden samanväristen froteetuotteiden kanssa. Täydessä koneessa nukkalenkit eivät pääse tarttumaan mihinkään, jolloin ei pääse syntymään pitkiä lankalenkkejä. Pyyhkeet on hyvä pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa, jotta nukka-alue pysyy avoimempana parantaen imukykyä ja ylimääräinen nukka irtoaa tuotteen pinnasta. Käytä värillisille tuotteille suunniteltua pesuainetta. Huuhteluaineen käyttö saattaa heikentää froteepyyhkeiden kuivausominaisuuksia, koska se silottaa nukan. Pese froteet erillään vetoketjullisista ja tarranauhallisista tuotteista, jotka rikkovat herkästi froteen nukan.

PELLAVA-PUUVILLA: Pellava on erinomainen kylpy- ja saunatekstiilien materiaali, sillä se imee tehokkaasti kosteutta, mutta kuivuu nopeasti. Kankaan mukautuvuus ja pehmeys vain paranevat pesukertojen myötä. Pellavapuuvillapyyhkeet pestään samanväristen kanssa 60 asteessa ja muotoillaan kosteana. Muista, että materiaali voi kutistua jopa 8 % ensimmäisessä pesussa ja tuotteet kannattaa pestä ennen käyttöönottoa.