Päätimme tehdä kokonaisen tuotesarjan, jonka jokaisen tuotteen kasvihuonekaasupäästöt on ylikompensoitu. Tuotteiden valmistuksesta syntyneet päästöt on siis hyvitetty – ei yksin-, vaan kaksinkertaisesti. Saanemme esitellä ensimmäiset hiilinegatiiviset tuotteemme. 

Kotimainen tuoksusaippua ja -kynttilä, huonetuoksu sekä pyykkietikka

Hiilinegatiivisiin tuotteisiin kuuluvat muun muassa Helsingin Herttoniemessä valmistetut tuoksusaippuat, tuoksukynttilä, puuvilla-huonetuoksu ja pyykin luonnollisesti raikastava, biohajoava pyykkietikka.

Tuotteet on valmistanut kumppanimme, suomalainen Osmia, jonka erityisosaamista ovat luonnosta inspiroituneet tuoksut. Käsintehdyistä saippuoista löytyykin niin koivuvihdan, villiruusun, sitruunan kuin puuvillan tuoksuja.

Samettinen Lumo-tyynynpäällinen

Pehmoisempiin paketteihin voi puolestaan kääriä samettisen Lumo-tyynynpäällisen jonka valmistamisesta punoutunut päästömäärä on korvattu kaksinkertaisesti aina raaka-aineen valmistuksesta myymäläämme asti. Ylikompensoimme myös Lumo-tyynynpäälliseen sopivan sisätyynyn.

Miten ylikompensointi toimii?

Halusimme kompensoida tuotteiden valmistuksesta syntyvät päästöt tavalla, jolla on tutkitusti merkitystä. Kumppanina tuotteiden ylikompensoinnissa toimii suomalainen CO2esto, joka ostaa päästöoikeuksia EU:n virallisilla päästökauppamarkkinoilta.

Ostamalla päästöoikeuksia, ovat ne pois myös Euroopan suurimpien päästäjien käytöstä. Näin ollen kompensoituja päästöjä vastaava määrä jää kokonaan syntymättä ja hiilidioksidipäästöjen määrä vähenee – todistetusti.

Tuotteisiin liitetyissä päästölaskelmissa on huomioitu:

  • Raaka-aineen valmistus
  • Tehtaan energiankulutus
  • Kuljetuksesta aiheutuvat päästöt
  • Tuotteen pakkauksiin liittyvät päästöt


Päästölaskennan toteutti Clonet Oy OpenCO2.net-alustan hiilijalanjälkilaskurilla ja sen päästötietokannasta ja tieteellisistä artikkeleista löytyvien päästökerrointietojen pohjalta.

Mistä ja miten päästöt sitten muodostuvat?

Laskimme jokaisen CO2/NEG.-tuotteen tuotannosta aiheutuneet päästöt aina raaka-aineen valmistuksesta aina myymäläämme asti. Esimerkiksi pyykkietikan valmistamisessa syntyy päästöjä 0,40 kg CO2e/tuote, jotka jakautuvat seuraavasti:

  • Tuotannon raaka-aineet 45,16 %
  • Tehtaan energiakulutus 51,61 %
  • Kuljetukset 3,23 %

 

Kaikki tuotekohtaiset kasvihuonekaasupäästöt löydät tuotteiden tuotekorteilta.