Suurin osa, eli n. 90 % tuotteistamme on 100-prosenttista puuvillaa. Puuvilla kuituna soveltuu erinomaisesti kodintekstiileihin, mutta sen tuotantoon liittyy monia ympäristö- ja sosiaalisia riskejä. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020, 30 % kaikista käyttämistämme materiaaleista on vastuullisemmista lähteistä. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi määrittelemme kierrätysmateriaalit, Reilun kaupan puuvillan, luomupuuvillan ja pellavan. Vastuullisempien materiaalien osuus kokonaisostoistamme kasvoi vuonna 2018 12,5 prosenttiin. Olemme siis jo kolminkertaistaneet vastuullisempien materiaalien osuuden vuoteen 2015 verrattuna.

KIERRÄTYSMATERIAALIT

Haluamme ottaa vastuun siitä, mitä tuotteillemme tapahtuu käytöstä poistumisen jälkeen. Keräämme eläköityneitä lakanoita ja farkkuja myymälöissämme ja valmistamme niistä räsypaloja ja farkkupyyhkeitä. Olemme tuoneet lisäksi monia muita kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita myyntiin: flanellilakanat leikkuujätteestä, pyykkipojat muoviteollisuuden ylijäämämuovista, Siperia-matot kierrätetyistä PET-pulloista, sekä Finlaysonin tyynyt ja peitot, joiden täytemateriaali on kierrätettyä polyesterikuitua (myös PET-pulloista tehty).

 

1. Räsytuotteet

Vuonna 2016 esittelimme räsypalat, jotka ovat ensimmäiset kiertotalouden periaatteiden mukaisesti valmistetut tuotteemme. Keräämme jatkuvasti myymälöissämme vanhoja pussilakanoita, joista valmistamme räsypaloja, -mattoja, -tyynyjä ja kantoräsyjä Pohjanmaalla.

2. Farkkupyyhkeet

Esittelimme keväällä 2017 Old Jeans -farkkupyyhkeet, jotka on tehty asiakkailtamme kerätyistä farkuista. Kierrätysmateriaalin osuus tuotteessa on 40 % ja lisäksi tuotteessa on käytetty viskoosia (40 %) ja neitseellistä puuvillaa (20 %). Pyyhkeiden valmistusprosessissa tuotteita ei värjätä, mikä säästää vettä. On laskettu, että farkkukäsipyyhkeen valmistuksessa säästetään vettä lähes 850 litraa, ja kylpypyyhkeen valmistuksessa yli 2 500 litraa verrattaessa vastaavaan neitseellisestä puuvillasta valmistettuun tuotteeseen . Vuoden 2017 aikana Finlaysonin ostamat farkkupyyhkeet säästivät vettä yhteensä yli 10 miljoonaa litraa, eli yli neljän olympiauima-altaan verran.

3. Pyykkipojat ylijäämämuovista

Valikoimastamme löytyy myös kierrätysmuoviset pyykkipojat. Emme halunneet tuoda maailmaan yhtään lisää tarpeetonta muovitavaraa ja siksi halusimme valmistaa pyykkipojat muoviteollisuuden ylijäämämateriaalista. Muovi on maailman laajuinen ympäristöongelma ja meille on tärkeää löytää kierrätysratkaisuja olemassa olevalle muovijätteelle. Pyykkipojat ovat sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa.

4. Reno -flanellipussilakanat leikkuujätteestä

Syksyllä 2017 esittelimme Reno -flanellipussilakanat, jotka on tehty Portugalissa kumppanimme tehtaan oman tuotannon leikkuujätteestä. Reno-flanelli on laadukasta ja pehmeää materiaalia, josta on 94 % kierrätettyjä kuituja ja 6 % puuvillaa. Kierrätysmateriaali sisältää monia eri luonnonkuituja (pääasiassa puuvillaa ja lisäksi selluloosapohjaisia kuituja, sekä pieniä osuuksia pellavaa, villaa tai cashmiria) ja niiden osuudet voivat tuotantoeristä riippuen vaihdella muutamilla prosenteilla. Langan kudontavaiheessa kierrätyskuituihin lisätään neitseellistä puuvillaa oikean laadun takaamiseksi.

MUUT VASTUULLISEMMAT MATERIAALIT

Reilun kaupan puuvilla

Finlaysonilla on ollut Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä tuotteita jo vuodesta 2007 asti. Reilun kaupan viljelyohjelmassa viljelijät saavat työstään oikeudenmukaisen takuuhintaisen korvauksen sekä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu tuottajaosuuskuntien taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöhankkeisiin. Kriteerien lisäksi Reilun kaupan lisää usein käytetään projekteihin ja koulutuksiin, jotka edistävät esimerkiksi ravinnerikkaan maaperän kehittämistä tai eläinten hyödyntämistä tuholaisten torjunnassa. Reilun kaupan viljely ei salli geenimuunneltujen siementen käyttöä. Tammikuusta 2016 eteenpäin kaikki Reilun kaupan pyyhkeemme ja kylpytakkimme on valmistettu myös luomuviljellystä puuvillasta (puuvillan alkuperämaita ovat Burkina Faso ja Intia).

Luomupuuvilla

Olemme lisänneet luomupuuvillan osuutta tuotteissamme asteittain. Luomupuuvilla on tavallista puuvillaa ympäristöystävällisempi materiaali. Luomuviljelyssä käytetään vähemmän vettä ja keinokastelua ja hyödynnetään sadevettä tehokkaammin. Luomuviljelytapa tuottaa vähemmän typpi- ja fosforipäästöjä vesistöihin, koska käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet ovat luonnonmukaisia. Luomuviljelyssä geenimuunneltujen siementen käyttö ei ole sallittua. Käytämme vain GOTS (Global Organic Textile Standard) -sertifioitua luomupuuvilla. GOTS on luomupuuvillan yleisimmin käytetty sertifiointijärjestelmä ja se valvoo kaikkia tuotteen tekemiseen osallistuneita tahoja.

Pellava

Pellava on ekologinen kuitu puuvillaan verrattuna. Pellavan päästöt ovat puuvillaan verrattuna noin puolet pienemmät ja sen viljelyssä käytetään huomattavasti vähemmän vettä ja torjunta-aineita. Pellavan osuus tuotteissamme on kasvanut selkeästi viime vuosina. Suurimmat pellavatuotekategoriamme ovat Jesus- sekä Lino-tuotesarjat.

yritysvastuu@finlayson.fi