Pyrimme löytämään vastuullisempia vaihtoehtoja tavalliselle puuvillalle, jonka viljelyssä käytetään paljon vettä, sekä kemikaaleja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 30 % kaikista materiaaleistamme on vastuullisemmista lähteistä. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi määrittelemme kierrätysmateriaalit, sertifioidun puuvillan (Reilun kaupan puuvilla, luomupuuvilla), sekä uutena lisäyksenä pellavan. Tällä hetkellä vastuullisempien materiaalien osuus kaikista on 8,4 %, jos mukaan lasketaan myös pellava.

KIERRÄTYSMATERIAALIT

Haluamme ottaa vastuun siitä, mitä tuotteillemme tapahtuu käytöstä poistumisen jälkeen. Keräämme eläköityneitä lakanoita ja farkkuja myymälöissämme ja valmistamme niistä räsypaloja ja farkkupyyhkeitä. Olemme aistit avoinna ja lupaamme olla etulinjassa kaikkeen kierrättämiseen liittyvässä.

1. Räsytuotteet

Vuonna 2016 esittelimme räsypalat, jotka ovat ensimmäiset kiertotalouden periaatteiden mukaisesti valmistetut tuotteemme. Keräämme jatkuvasti myymälöissämme vanhoja alus- ja pussilakanoita, joista valmistamme räsypaloja, -mattoja, -tyynyjä ja kantoräsyjä Pohjanmaalla.

2. Farkkupyyhkeet

Esittelimme keväällä 2017 Old Jeans -farkkupyyhkeet, jotka on tehty asiakkailtamme kerätyistä farkuista. Kierrätysmateriaalin osuus tuotteessa on 40 % ja lisäksi tuotteessa on käytetty viskoosia (40 %) ja neitseellistä puuvillaa (20 %). Pyyhkeiden valmistusprosessissa tuotteita ei värjätä, mikä säästää vettä. On laskettu, että farkkukäsipyyhkeen valmistuksessa säästetään vettä lähes 850 litraa, ja kylpypyyhkeen valmistuksessa yli 2 500 litraa verrattaessa vastaavaan neitseellisestä puuvillasta valmistettuun tuotteeseen . Vuoden 2017 aikana Finlaysonin ostamat farkkupyyhkeet säästivät vettä yhteensä yli 10 miljoonaa litraa, eli yli neljän olympiauima-altaan verran.

3. Pyykkipojat ylijäämämuovista

Valikoimastamme löytyy myös kierrätysmuoviset pyykkipojat. Emme halunneet tuoda maailmaan yhtään lisää tarpeetonta muovitavaraa ja siksi halusimme valmistaa pyykkipojat muoviteollisuuden ylijäämämateriaalista. Muovi on maailman laajuinen ympäristöongelma ja meille on tärkeää löytää kierrätysratkaisuja olemassa olevalle muovijätteelle. Pyykkipojat ovat sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa.

4. Reno -flanellipussilakanat leikkuujätteestä

Syksyllä 2017 esittelimme Reno -flanellipussilakanat, jotka on tehty Portugalissa kumppanimme tehtaan oman tuotannon leikkuujätteestä. Reno-flanelli on laadukasta ja pehmeää materiaalia, josta on 94 % kierrätettyjä kuituja ja 6 % puuvillaa. Kierrätysmateriaali sisältää monia eri luonnonkuituja (pääasiassa puuvillaa ja lisäksi selluloosapohjaisia kuituja, sekä pieniä osuuksia pellavaa, villaa tai cashmiria) ja niiden osuudet voivat tuotantoeristä riippuen vaihdella muutamilla prosenteilla. Langan kudontavaiheessa kierrätyskuituihin lisätään neitseellistä puuvillaa oikean laadun takaamiseksi.

MUUT VASTUULLISEMMAT MATERIAALIT

Reilun kaupan puuvilla

Finlaysonilla on ollut Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä tuotteita jo vuodesta 2007 asti. Reilun kaupan viljelyohjelmassa viljelijät saavat työstään oikeudenmukaisen takuuhintaisen korvauksen sekä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu tuottajaosuuskuntien taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöhankkeisiin. Kriteerien lisäksi Reilun kaupan lisää usein käytetään projekteihin ja koulutuksiin, jotka edistävät esimerkiksi ravinnerikkaan maaperän kehittämistä tai eläinten hyödyntämistä tuholaisten torjunnassa. Reilun kaupan viljely ei salli geenimuunneltujen siementen käyttöä. Tammikuusta 2016 eteenpäin kaikki Reilun kaupan pyyhkeemme ja kylpytakkimme on valmistettu myös luomuviljellystä puuvillasta (puuvillan alkuperämaita ovat Burkina Faso ja Intia).

Luomupuuvilla

Ostimme 2017 ensimmäistä kertaa sertifioitua GOTS (Global Organic Textile Standard) luomupuuvillaa. Luomuviljelyssä käytetään vähemmän vettä ja keinokastelua ja hyödynnetään sadevettä tehokkaammin. Viljelytapa tuottaa vähemmän typpi- ja fosforipäästöjä vesistöihin, koska lannoitteet ja torjunta-aineet ovat luonnonmukaisia.

Pellava

Pellava on otettu vastuullisempien materiaalien kategoriaan mukaan 2017. Pellavan päästöt ovat puuvillaan verrattuna n. puolet pienemmät ja sen viljelyssä käytetään huomattavasti vähemmän vettä ja torjunta-aineita. Pellava on myös erittäin kestävä luonnonkuitu. MADE-BY sisällyttää pellavan C-kategoriaan kuitujen ympäristöluokituksessaan.

yritysvastuu@finlayson.fi