Juhannusyön taikaa

Juhannussauna on yksi tärkeimmistä perinteistä keskikesän yönä. Kokosimme vinkit kuinka nostaa saunaelämys seuraavalle tasolle. Ihanaa juhannusta!

Kaikki rakastavat juhannusta. Poikkeusolojen jälkeen keskikesän juhlalla on tänä vuonna vielä suurempi merkitys, kun vihdoinkin voidaan kokoontua läheisten ja ystävien kesken. Mikä onkaan ihanampaa kuin keittää ne uudet perunat, heitellä tikkaa ja tuoksuttaa villisti kukkivaa juhannusruusua. Ja mikä tärkeintä, lämmittää sauna, oli kyseessä sitten mökin puusauna, huvilan savusauna tai kaupunkiasunnon sähkösauna.

Oletko menossa kylää juhannuksena? Katso tästä parhaimmat tuliaisvinkit.

Saunaelämys syntyy nostalgiasta

Sauna on tärkeä osa juhannusperinteitä, siksi ei ole yhdentekevää miltä saunassa juhannusyönä näyttää. Perusteellinen siivous on paikallaan, mutta sen lisäksi kannattaa satsata saunatekstiileihin, valaistukseen ja aisteja helliviin yksityiskohtiin.

1.Satsaa vihtoihin! Tee tai osta vihta, ja laita viileään veteen likoamaan ennen saunomista. Vihta sidotaan vahvemmasta rauduskoivusta, mutta kun sujauttaa rauduskoivun joukkoon muutaman hieskoivun oksan, saunaan leviää ihana koivun tuoksu.

2.Kerää niittykukkia tai koivun oksia saunan pukuhuoneeseen, sillä saunaelämys alkaa jo ovelta. Niittykukat ovat juhannuksen aikaan kauneimmillaan, joten laita saunaeteiseen useampi kimppu. Voit kokeilla laittaa yksi-kaksi kukkaa muutamaan pieneen maljakkoon, näin saat kauniin kukkaasetelman ja yksittäisten kukkien kauneus pääsee esiin.

3.Kylpytekstiilit ovat suuressa roolissa saunan viihtyisyydessä. Kun vaihdat kauhtuneet sieltä-sun-täältä hankitut laudeliinat ja pyyhkeet laadukkaaseen pellavaan, saat saunaan yhtenäisen ilmeen lisäksi vanhanajan saunatunnelmaa. Tamminiemi -pellava-puuvillatekstiilit ovat kestäviä ja niissä on ihanan pehmeä tuntu verrattuna sataprosenttiseen pellavaan. Tekstiilien väritykset ja juureva kuviointi sopivat loistavasti niin hirsisaunaan kuin kaupunkikodin moderniin saunaan.

4.Jos kuulut niihin onnekkaisiin, joilla sauna on veden äärellä, laita saunavieraille vati ovensuuhun jalkojen huuhtaisua varten järvessä käynnin jälkeen. Näin roskat eivät kulkeudu saunahuoneeseen. Ihanan lisän juhannussaunaan saat, kun ripottelet juhannusruusun terälehtiä huuhteluveteen.

5.Älä unohda kynttilöitä! Vaikka liekit eivät kirkkaassa kesäyössä näy niin hyvin kuin pimeässä, ne vaikuttavat tunnelmaan. Oletko epäileväinen? Kokeile vaikka!

Muista myös huoltaa kylpytekstiilejäsi! Katso tästä froteepyyhkeiden hoito-ohjeet.

Tamminiemen tyyli tulee historiasta

Finlaysonin Tamminiemi-saunatuotesarja on saanut innoituksensa Tamminiemen kuuluisasta saunasta, joka valmistui vuonna 1956 Kekkosen tullessa valituksi ensimmäisen kerran presidentiksi. Historia kertoo, että tässä saunassa on puhuttu politiikkaa, lobattu ja tehty vielä tänäkin päivänä elämäämme vaikuttavia päätöksiä. Yhtä ajattomia ovat Liisa Suurlan suunnittelemat tuotteet, joihin hän sai inspiraation saunan materiaaleista ja sen kulta-ajan muotokielestä. Tekstiilien kuviointi onkin mukaelma saunan alkuperäisten ovenripojen päremäisestä kuvioinnista. Näissä kauniissa ja juurevissa tekstiileissä on ihanan pehmeä tuntu ja luonnonläheiset sävyt. Kuosiinkudottu lankavärjätty puuvilla-pellavasekoite kuivaa hyvin ja kestää polvelta toiselle, niin mökkinaulakossa kuin kotikylppärissä.