Makuuhuoneen juhlatyyli

Makuuhuone jää usein liian vähälle huomiolle kodin jouluvalmisteluissa. Kun makuuhuoneen tekstiilit, valaistus ja tuoksut saa kohdilleen, joulutunnelma jatkuu uneen asti. Finlaysonin vastuullisesti tuotetuilla tekstiileillä luo itselleen ja ympäristölle hyvän mielen joulun.

Vastuulliset tekstiilit

Finlayson käyttää tekstiileissään runsaasti ekologisia materiaaleja ja etsii jatkuvasti keinoja lisätä niiden määrää mallistossaan. Vastuullisten tekstiilien osuus mallistosta on jo 39 %. Näihin kuuluu niin luomupuuvilla, pellava kuin ekologisesta Tencel-kuidusta valmistetut tuotteet. Kun sisustat juhlaan tai arkeen, mikset tekisi sitä vastuullisesti?

Luomupuuvilla
Vuonna 2019 Finlaysonin käyttämästä puuvillasta 29 % oli luomulaatuista. Tavallista puuvillaa pyritään korvaamaan enenevissä määrin sertifioidulla luomupuuvillalla, sillä sen kokonaispäästöt ovat merkittävästi pienemmät. Finlaysonin käyttämä puuvilla tulee pääosin Turkista, Reilun Kaupan luomupuuvilla Intiasta ja Burkina Fasosta. Luomuviljelyssä käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän keinokastelua, sillä maaperä sitoo paremmin vettä. Viljelyssä käytetään myös vähemmän kemikaaleja, lannoitteita ja energiaa, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja turvallisempaa myös viljelijälle.

Kansainvälinen GOTS-sertifikaatti takaa, että puuvillan matkan aina viljelystä lopputuotteeksi pystytään jäljittämään. Vähintään 70 % tekstiilin kuiduista tulee olla luomuviljeltyä ja tiettyjen haitallisten kemikaalien käyttö valmistuksessa on kokonaan kielletty ja monien muiden hyvin rajattua. GOTS-tulee sanoista Global Organic Textile Standard ja sitä valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS velvoittaa, että kaikki toimitusketjun työnantajat noudattavat ILO:n työelämän normeja kuten lapsi- ja pakkotyövoiman kieltoa, syrjimättömyyttä, työaikojen rajoittamista ja tasa-arvoa. Lisää tietoa: https://www.global-standard.org.

Pellava
Pellava on luonnonmateriaali, joka on tunnettu lukuisista hyvistä ominaisuuksistaan. Se on ekologinen, sillä se ei vaadi keinokastelua eikä lannoittamista, vaan kasvaa sadeveden voimin. Se myös kasvaa hyvin nopeasti. Se hylkii likaa ja on antibakteerinen luonnostaan, siksi se on loistava kuitu vuodevaatteissa ja kattaustekstiileissä. Vuodevaatteiden kannalta sen paras ominaisuus on kuitenkin hengittävyys ja kyky imeä kosteutta: se tuntuu lämpöiseltä viileällä ilmalla ja viileältä lämpimällä ilmalla. Pellavakangas on myös hyvin vahva ja kestävä, se vain paranee vuosien myötä.

Lyocell-kuitu
Lyocell on muuntokuitu, jota valmistetaan vastuullisen metsäteollisuuden selluloosasta – toisin sanoen puista, kuten esimerkiksi eukalyptuksesta, koivusta, kuusesta ja männystä. Finlayson käyttää Lenzigin valmistamaa Tencel Lyocell -kuitua, joka valmistetaan FSC-sertifioidusta eukalyptuspuusta. Tencel valmistetaan viskoosin tavoin liuottamalla ja märkäkehräämällä, mutta prosessi kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuin viskoosin tai puuvillan tuotanto. Tencelin valmistuksessa käytetyt biohajoavat kemikaalit voidaan ottaa talteen ja myös käyttää uudelleen lähes sataprosenttisesti. 

Jouluyö juhlayö

Aloita makuuhuoneen sisustaminen jouluun perusteellisesta siivouksesta ja petivaatteiden tuuletuksesta. Sen jälkeen kannattaa aloittaa tunnelman luominen tekstiilien tyylistä ja valaistuksesta.

1. Kannattaa kiinnittää huomiota sängyn tekstiileihin. Olisiko nyt aika satsata uusiin, kauniisiin ja kestäviin vuodevaatteisiin? Marja Tissarin vuonna 1976 suunnittelemat kulta-valkoiset Annukka-vuodevaatteet ovat supernäyttävät ja sopivat loistavasti myös kimaltavaan uuden vuoden juhlaan. Nämä suuri kuvioiset vuodetekstiilit ovat ihoa hellivää puuvillasatiinia, jonka kiilto ja sileys saadaan kankaankudonnassa käytettävällä satiinisidoksella. Kun silität tai mankeloit tekstiilit pesun jälkeen, kaunis kiilto ja pehmeys säilyvät. Viimeistele petaus torkku- tai päiväpeitolla, joka pedataan sängyn puoleen väliin asti. Näin näyttävät petivaatteet pääsevät näkyviin ja petaus on rennompi.

2. Makuuhuoneen tunnelmassa olennaista on myös valaistus. Valaise makkari epäsuoralla valolla pöytä- tai lattiavalaisimella. Loppuillasta sytytä kynttilä, se luo ylellisen ja nostalgisen tunnelman kun aika kaivautua vällyihin.

3. Viimeistele tunnelma huonetuoksuilla, kuten tuoksutikuilla tai -kynttilällä. Jos et halua voimakasta tuoksua makkariin, kokeile spray-tyylistä huonetuoksua, jota voi suihkauttaa juuri ennen nukkumaan menoa.

4. Viitseliäät vaihtavat jouluksi verhotkin. Jos sängyssä on vuodevaatteet, joissa on voimakas kuosi, verhojen kannattaa olla klassiset ja yksiväriset, kuten Liinu-pellavaverho. Toinen vaihtoehto on toistaa vuodevaatteiden kuosia myös verhoissa, jolloin kuosin luomasta tunnelmasta tulee entistä voimakkaampi.
5 Muista, että sisustustyynyjä voi käyttää myös sängyssä! Parin tyynyn sijaan kokeile vaikka viittä tyynyä rennosti kasassa, jolloin petauksesta tulee runsas. Pidä kuitenkin tyynyjen värimaailma hallittuna, jottei petauksesta ei tule sekava.