Jouluinen makuuhuone

Makuuhuone jää usein liian vähälle huomiolle kodin jouluvalmisteluissa. Kun makuuhuoneen tekstiilit, valaistus ja tuoksut ovat kohdillaan, joulutunnelma jatkuu uneen asti. Finlaysonin vastuullisesti tuotetuilla tekstiileillä luot itsellesi ja ympäristölle hyvän mielen joulun.

Finlayson pussilakanat ja pussilakanasetit

Aloita makuuhuoneen sisustaminen jouluun perusteellisesta siivouksesta ja petivaatteiden tuuletuksesta. Sen jälkeen kannattaa aloittaa tunnelman luominen tekstiilien tyylistä ja valaistuksesta.

1.Sängyn tekstiilit ovat usein makuuhuoneen suurin ja huomiota herättävin pinta. Olisiko nyt aika satsata niihin uusiin ja silmiä hiveleviin vuodevaatteisiin? Tartaani eli skottiruutu on ruutukuosien aatelinen, jonka suunnittelija Sami Vulli päivitti moderneilla ja rohkeilla väriyhdistelmillä. Tummanpunainen ja turkoosi väritys on oivallinen erityisesti joulukauteen, mutta se toimii hyvin myös ympäri vuoden. Pussilakanat ovat laadukasta 100 % luomupuuvillaa, joten voit nukkua hyvillä mielin. Viimeistele petaus torkku- tai päiväpeitolla, joka pedataan sängyn puoleen väliin asti. Näin näyttävät petivaatteet pääsevät näkyviin ja petaus on rennompi.

2.Makuuhuoneen tunnelmassa olennaista on myös valaistus. Valaise makkari epäsuoralla valolla kuten pöytä- tai lattiavalaisimella. Loppuillasta sytytä kynttilä, se luo ylellisen ja nostalgisen tunnelman kun on aika kaivautua vällyihin.

3.Viimeistele tunnelma huonetuoksuilla, kuten tuoksutikuilla tai -kynttilällä. Jos et halua voimakasta tuoksua makkariin, kokeile spray-tyylistä huonetuoksua, jota voi suihkauttaa juuri ennen nukkumaan menoa. Puuvilla-huonetuoksumme tuo raikkaan, mutta pehmeän tuoksun uniin, ja mikä parasta, sen valmistuksesta syntyneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu tuplasti! Saatavana sekä tuoksutikkuina että tuoksukynttilänä.

4.Viitseliäät vaihtavat jouluksi verhotkin. Jos sängyssä on vuodevaatteet, joissa on voimakas kuosi, verhojen kannattaa olla klassiset ja yksiväriset. Toinen vaihtoehto on toistaa vuodevaatteiden kuosia myös verhoissa, jolloin kuosin luomasta tunnelmasta tulee entistä voimakkaampi.

5.Muista, että sisustustyynyjä voi käyttää myös sängyssä! Kokeile parin tyynyn sijaan monia tyynyjä rennosti kasassa, jolloin petauksesta tulee runsas. Pidä kuitenkin tyynyjen värimaailma hallittuna, jottei petauksesta ei tule sekava. Yksivärisissä Lumo-tyynyissä on monta muhkeaa väriä, joita on helppo yhdistellä keskenään.

Tarvitsetko ideoita joululahjoihin? Katso tästä vinkkimme muksujen paketeista mummon lahjoihin.

Vastuulliset tekstiilit

Käytämme tekstiileissämme runsaasti ekologisia materiaaleja ja etsii jatkuvasti keinoja lisätä niiden määrää mallistossaan. Vastuullisten tekstiilien osuus mallistosta on jo 39 %. Näihin kuuluu niin luomupuuvilla, pellava kuin ekologisesta Lyocell-kuidusta ja hampusta valmistetut tuotteet. Kun sisustat juhlaan tai arkeen, mikset tekisi sitä vastuullisesti?

Luomupuuvilla

Vuonna 2019 Finlaysonin käyttämästä puuvillasta 29 % oli luomulaatuista. Tavallista puuvillaa pyritään korvaamaan enenevissä määrin sertifioidulla luomupuuvillalla, sillä sen kokonaispäästöt ovat merkittävästi pienemmät. Finlaysonin käyttämä puuvilla tulee pääosin Turkista, Reilun Kaupan luomupuuvilla Intiasta ja Burkina Fasosta. Luomuviljelyssä käytetään perinteistä puuvillaa vähemmän keinokastelua, sillä maaperä sitoo paremmin vettä. Viljelyssä käytetään myös vähemmän kemikaaleja, lannoitteita ja energiaa, jolloin tuotanto on ekologisempaa ja turvallisempaa myös viljelijälle.

Kansainvälinen GOTS-sertifikaatti takaa, että puuvillan matkan aina viljelystä lopputuotteeksi pystytään jäljittämään. Vähintään 70 % tekstiilin kuiduista tulee olla luomuviljeltyä ja tiettyjen haitallisten kemikaalien käyttö valmistuksessa on kokonaan kielletty ja monien muiden hyvin rajattua. GOTS-tulee sanoista Global Organic Textile Standard ja sitä valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS velvoittaa, että kaikki toimitusketjun työnantajat noudattavat ILO:n työelämän normeja kuten lapsi- ja pakkotyövoiman kieltoa, syrjimättömyyttä, työaikojen rajoittamista ja tasa-arvoa. Lisää tietoa: https://www.global-standard.org.

Pellava

Pellava on luonnonmateriaali, joka on tunnettu lukuisista hyvistä ominaisuuksistaan. Se on ekologinen, sillä se ei vaadi keinokastelua eikä lannoittamista, vaan kasvaa sadeveden voimin. Se myös kasvaa hyvin nopeasti. Se hylkii likaa ja on antibakteerinen luonnostaan, siksi se on loistava kuitu vuodevaatteissa ja kattaustekstiileissä. Vuodevaatteiden kannalta sen paras ominaisuus on kuitenkin hengittävyys ja kyky imeä kosteutta: se tuntuu lämpöiseltä viileällä ilmalla ja viileältä lämpimällä ilmalla. Pellavakangas on myös hyvin vahva ja kestävä, se vain paranee vuosien myötä.

Lyocell-kuitu

Lyocell on muuntokuitu, jota valmistetaan vastuullisen metsäteollisuuden selluloosasta – toisin sanoen puista, kuten esimerkiksi eukalyptuksesta, koivusta, kuusesta ja männystä. Finlayson käyttää Lenzigin valmistamaa Tencel Lyocell -kuitua, joka valmistetaan FSC-sertifioidusta eukalyptuspuusta. Tencel valmistetaan viskoosin tavoin liuottamalla ja märkäkehräämällä, mutta prosessi kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuin viskoosin tai puuvillan tuotanto. Tencelin valmistuksessa käytetyt biohajoavat kemikaalit voidaan ottaa talteen ja myös käyttää uudelleen lähes sataprosenttisesti.

Hamppu

Hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveista. Siitä on valmistettu tekstiilejä jo tuhansia vuosia, sillä se on hyvin kestävä kasvikuitu, josta voidaan valmistaa yhtä lailla lujaa kuin pehmeää kangasta. Hamppu muistuttaa ominaisuuksiltaan pellavaa eli se on miellyttävän tuntuinen ihoa vasten ja pehmenee käyttö- ja pesukertojen myötä, siksi se on myös loistava materiaali vuodevaatteisiin. Hampussa ja sen viljelyssä on myös lukuisia ekologisia etuja. Sen kasvatuksessa ei tarvitse käyttää lannoitteita tai torjunta-aineita eikä sitä tarvitse keinokastella. Lisäksi se on hyvin satoisa kasvi ja sen juuristo parantaa maaperää. Hamppu viihtyy hyvin monenlaisissa ilmastoissa ja sopii erinomaisesti kiertoviljelyyn.

Sisusta joulu myös saunaan! Lue tästä miten. 

Katso kaikki pussilakanat tästä