Sertifikaattimme selkokielellä

Sertifikaattimme selkokielellä

Erilaiset sertifikaatit ovat hyvä tapa varmistua siitä, että tuote on valmistettu kestävästi, ihmisiä ja luontoa kunnioittaen. Sertifikaatit auttavat niin sinua, kuluttajaa, kuin meitä yrityksenä valitsemaan vastuullisemmin.

Eri sertifikaatit tarkastelevat tuotannon eri osa-alueita, jonka vuoksi yksittäisellä tuotteella voi olla useampia sertifiointeja. Esimerkiksi Reiluraita-pyyhkeemme on valmistettu Reilun Kaupan luomupuuvillasta ja sillä on myös OEKO-TEX -sertifiointi.

Mutta mitä nämä sertifikaatit tarkoittavatkaan käytännössä?

GOTS – luonnonmukaisesti viljelty

Global Organic Textile Standard, lyhennettynä GOTS on luonnonmukaista tekstiilituotantoa edistävä järjestö ja maailman johtava luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä.  

GOTS-sertifikaatin ansiosta tunnemme käyttämämme luomupuuvillan matkan aina sen viljelystä valmiiksi lopputuotteeksi saakka. Elokuusta 2019 lähtien olemme myös kertoneet avoimesti luomutuotteidemme toimitusketjun verkkokauppamme tuotekorteilla.

Jotta lopputuotteellemme voidaan myöntää sertifikaatti, tulee kaikkien sen toimitusketjuun kuuluneiden toimijoiden sekä Finlaysonin olla sertifioituja ja noudattaa sertifikaatin vaatimia ekologisia säädöksiä. Vettä kierrätetään tehokkaasti, eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita.

GOTS edellyttää myös koko tuotantoketjun työnantajilta Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettamien kriteerien noudattamista. Työaikojen ja palkkojen tulee olla kohtuulliset ja työolosuhteiden turvalliset. Lisäksi pakkotyö, lapsityövoima, syrjintä ja muu epäinhimillinen kohtelu on kiellettyä.

Lue lisää vastuullisemmista materiaaleistamme tästä.

OEKO-TEX – turvallinen tekstiili

Standard 100 by OEKO-TEX on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen turvallisuudesta käyttäjän näkökulmasta.

Sertifikaatin saadakseen tuotteen pH-tason on oltava ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä tuotteessa käytettyjen väriaineiden myrkyttömiä. 

Sertifikaatti myönnetään vuodeksi kerrallaan, ja sertifioitavat tuotteet tarkastetaan aina riippumattomassa tutkimuslaitoksessa.

Mitä enemmän tuote on kosketuksissa ihon kanssa, sitä tiukemmat OEKO-TEX -kriteerit ovat. Testaus käsittää koko tuotantoketjun ja tuotteen kaikki osat aina langoista nappeihin ja värjäykseen.

Standard 100 by OEKO-TEX ei takaa tai edellytä, että tuote olisi luomusertifioitu, mutta sertifikaatti varmistaa tuotteen olevan käyttäjälleen turvallinen.


Lisätietoa sertifikaatista ja sen kriteereistä löydät viralliselta OEKO-TEX -sivustolta.

Reilu kauppa – eettistä hankintaa


Reilun kaupan sertifiointijärjestelmää pidetään kunnianhimoisimpana tuotesertifikaattina, sillä sen hyödyt kehittyvissä maissa ovat tunnustetusti merkittävät. Reilu kauppa hillitsee myös suuria ympäristöongelmia: luonnon monimuotoisuuden kuihtumista,maaperän köyhtymistä, haitallisten kemikaalien käyttöä ja liiallista vedenkulutusta.

Reilun kaupan viljelyohjelmassa viljelijät saavat työstään oikeudenmukaisen takuuhintaisen korvauksen sekä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu viljelijäyhteisön taloudellisten, sosiaalisten ja ympäristöhankkeiden edistämiseen. Miten ja mihin varat käytetään, siitä päättävät viljelijäyhteisöt itse – demokraattisesti ja läpinäkyvästi.

Reilun kaupan lisä voidaan käyttää esimerkiksi tuotannon tehostamiseen eli vaikkapa uusiin työkaluihin ja varaston rakentamiseen, tai sillä voidaan rahoittaa koko yhteisöä hyödyttävän terveysaseman tai koulun rakentamista.

>Lue lisää sertifikaatista Reilun kaupan sivustolta.

Takaisin blogiin