Vastuullisen ostamisen opas

Vastuullinen ostaminen vaatii vaivannäköä, mutta se kannattaa. Tsekkaa tästä muistilista mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon ennen kuin teet ostopäätöksen.

Kevään 2021 uutuuksiin lukeutuva Tiuhta-pussilakana on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta ja sillä on viiden vuoden takuu kuten kaikissa Finlaysonin pussilakanoissa.

Vastuullinen ostaminen vaatii ajatustyötä ja vaivannäköä kuluttajalta: täytyy ottaa huomioon tuotteen alkuperä, valmistusprosessi ja materiaali, mutta myös pohtia onko tuote tarpeellinen ja minkälainen elinkaari sillä on.

Tuotteen valmistajalta odotetaan vähintään samaa, aloittaen suunnittelusta ja ideoinnista (Onko tämä tuote, jota ihminen tarvitsee?) tuotannollisiin yksityiskohtiin (Ovatko työolot reilut ja eettiset? Entä kuinka paljon syntyy päästöjä?) ja materiaaliin (Onko tämä materiaali tuotettu ympäristöystävällisesti?) aina tuotteen loppusijoitukseen asti (Voiko tuotteen kierrättää?).

Finlayson pyrkii ottamaan huomioon kaikki nämä asiat tuotannossaan, jotta ihmisillä ja maapallolla olisi parempi olla. 

Vaikkei pehmeän villamaisesta pinnasta uskoisi, tyylikäs Siperia-matto on kudottu 100 % kierrätetystä polyesteristä.
Polyesteri peräisin kierrätetyistä PET-muovipulloista, jotka on kehrätty langaksi.

Miten ostat vastuullisesti?

1.Mieti ensiksi, tarvitsetko todella tuotetta vai onko kyseessä vain mielihyväostos. Päästöjen hillitseminen ja luonnonvarojen säästäminen lähtee ensikädessä kulutuksen vähentämisestä.

2.Pystytkö korjaamaan vanhan tuotteesi? Tehokkain tapa pienentää vaatteiden, elektroniikan ja tavaroiden ympäristövaikutuksia on käyttää niitä mahdollisimman pitkään. Tiesitkö? Finlaysonin Jesus-pussilakanoissa on jopa 50 vuoden takuu, sillä ne on tehty kestämään jopa sukupolvien yli. Kangas on kudottu vahvalla twill-sidoksella, kuten esikuvansa Torinon käärinliina. Sellaiset yksityiskohdat on poistettu pussilakanoista, jotka eivät mahdollisesti kestäisi pidempää käyttöikää, tai korvattu kestävämmillä ratkaisuilla.

3.Tutki missä yritys valmistaa tuotteensa ja minkälaisissa oloissa, käyttääkö yritys vastuullisia raaka-aineita ja onko yrityksellä vastuullisuudesta kertovia, luotettavia sertifikaatteja. Tiesitkö? Finlaysonin eri maiden valmistuskumppanit ovat tarkoin valittuja ja laadukkaat työolot ja elämiseen riittävä palkka työntekijöille ovat ehdoton edellytys kumppanuudelle. Vuonna 2019 pääosa tuotteista valmistettiin Turkissa (62 %), Belgiassa (14 %) ja Portugalissa (6 %). 

Finlaysonin myymälöissä kerätyt käytetyt pussilakanat pestään, ommellaan, leikataan kuteiksi ja kudotaan räsypaloiksi Pohjanmaalla.

Tiesitkö tämän Finlaysonin materiaaleista?

Puuvilla kuituna sopii erinomaisesti kodin tekstiileihin, mutta sen tuotanto kuluttaa ympäristöä ja siihen liittyy myös sosiaalisia riskejä. Siksi Finlayson pyrkii lisäämään luomulaatuisen puuvillan osuutta mallistossaan. Vuonna 2019 Finlaysonin käyttämästä puuvillasta 29 % oli luomulaatuista, mutta kaiken kaikkiaan vastuullisten materiaalien määrä mallistosta oli jopa 39 %. Muita vastuullisia materiaaleja ovat mm. PET-pulloista kehrätty polyesterilanka ja kierrätetyistä farkuista tehty kangas ja käytetyistä lakanoista tehdyt matonkuteet. Lue lisää luomulaatuisesta puuvillasta tästä.

Finlaysonin luomupuuvilla on GOTS-sertifioitua, joka takaa, että puuvillan matkan pystyy jäljittämään aina viljelystä lopputuotteeksi. Tekstiilin loppukuidusta vähintään 70 % tulee olla luomuviljeltyä. 

Finlaysonin tuotteille on myönnetty tunnettu STANDARD 100 by OEKO-TEX® -merkki, joka takaa, että tuotteet eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja ovat turvallisia käyttäjälleen, jokaisesta kuidusta nappeihin asti.

Reilun Kaupan tuotteita Finlaysonilla on ollut valikoimissaan jo vuodesta 2007 asti – ainoana tekstiilivalmistajana Suomessa. Reilu Kauppa takaa, että pienviljelijälle tai suurtilan palkkatyöntekijälle maksetaan reilua hintaa työstään ja pienviljelijälle lisäksi Reilun Kaupan lisää. Reilun Kaupan piiriin kuuluva suurtila takaa asialliset työolot työntekijöilleen sekä oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin.

Lue tarkemmin Finlaysonin vastuullisisista teoista tästä. 

Aidosti kauniit asiat ovat kauniita myös sisältä. 

Riina Heinosen suunnittelema Tiuhta-pyyhe on GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa ja sillä on myös STANDARD 100 by OEKO-TEX -sertifikaatti.