Olemme ainoa suomalainen brändi, jolla on valikoimassa Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja kylpytekstiilejä. Reilu kauppa tarkoittaa, että viljelijöille maksetaan aina takuuhintaa, johon ei vaikuta puuvillan markkinahinnan heilahtelut.
Reilun kaupan puuvilla on myös jäljitettävissä pellolle asti.

#TunneKetjusi

Olemme mukana Reilun kaupan #TunneKetjusi -kampanjassa, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia yrityksiä kertomaan tuotantoketjuistaan ja ottamaan kantaa entistä läpinäkyvämmän tuotannon ja talouden puolesta. Meille Finlaysonilla on tärkeää, että tiedämme missä tuotteidemme valmistuksen eri työvaiheet tapahtuvat. Tekstiilialla on kuitenkin valitettavan normaalia, että ei tiedetä mistä materiaalit tuotteisiin tulevat, tai ketkä kaikki toimijat ovat olleet tuotteiden valmistuksessa mukana. Me emme tyydy tähän, vaan olemme tehneet töitä sen eteen, että tietäisimme mahdollisimman paljon tuotteidemme valmistusvaiheista.

”Kasvava joukko yrityksiä tekee töitä vastuullisuutensa eteen: kartoittavat tuotteiden alkuperää, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita ja tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa. Silti vaaditaan vielä paljon työtä, sillä maailman sadasta suurimmasta vaatemerkistä vain 32 julkistaa tehtaansa, 14 antaa tietoa tehtaiden alihankkijoista ja yksikään ei julkaise raaka-aineidensa lähteitä.”

Reilu kauppa ry

Esimerkki puuvillatuotteen tyypillisestä toimitusketjusta pisimmillään puuvillapellolta lopputuotteeksi.
Tästä on jätetty pois tarvikkeiden (esim. napit, ompelulanka, tuotelaput) ja pakkausmateriaalien toimitusvaiheet.

 

Puuvillan tuotantoketju on pitkä

Puuvillatuotteiden tuotantoketju on yleensä pitkä ja sisältää usein monia toimijoita eri puolilla maailmaa (ks. ylläoleva kuva). Finlayson ei valmista tuotteita itse, vaan teemme yhteistyötä lopputuotteen valmistajan kanssa. Kumppanimme taas hallinnoi tuotteen toimitusketjua tästä eteenpäin, eli ostaa kangasta, lankaa tai raakapuuvillaa tuotteita varten. Monien valmistusvaiheiden välissä saattaa lisäksi olla tukkureita, jotka ostavat puuvillaa paaleina, lankana tai raakakankaana ja välittävät sitä eteenpäin. Myös langan valmistusvaiheessa eri puuvillalaatuja sekoitetaan oikean laadun aikaansaamiseksi. Tämän takia puuvillan alkuperän jäljittäminen on haasteellista jälkikäteen.

Olemme kartoittaneet kaikkien aktiivisten valmistuskumppaneidemme toimitusketjut. Olemme päässeet selvitystyössämme pääsääntöisesti langan valmistukseen tai myyntiin saakka, ja sertifioidun puuvillan osalta myös puuvillan alkulähteille asti. Mitä lyhyempi ketju on, sitä helpompi sitä on hallinnoida ja eri vaiheiden riskejä arvioida ja seurata. Esimerkiksi Turkissa pääkumppanimme on hyvin integroitunut vertikaalisesti, eli suurin osa valmistusvaiheista tapahtuu heidän omilla tehtaillaan.

Sertifioitu puuvilla
takaa läpinäkyvyyden

Tällä hetkellä paras tapa toimitusketjun läpinäkyvyyden takaamiseksi on sertifioidun, eli luomu- tai Reilun kaupan puuvillan, käyttäminen. Jos puuvilla on luotettavasti sertifioitua, tiedämme kaikki toimitusketjun toimijat puuvillan viljelyyn asti. Finlaysonilla on Reilun kaupan luomupuuvillasta ja GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta tehtyjä tuotteita valikoimassamme. Esimerkiksi Finlaysonin Reiluraita-pyyhkeiden toimitusketju (ks. kuva alla) on huomattavasti yksinkertaisempi kuin aiemmin esitetty toimitusketju ja meillä on läpinäkyvyys aina puuvillan viljelijäyhteisöihin asti. GOTS-luomupuuvillan osalta jäljitettävyys ei mene aivan yhtä pitkälle, mutta tiedämme toimitusketjun varmuudella siementen puhdistukseen saakka.

Finlaysonin Reiluraita-pyyhkeiden toimitusketju.

Mitä seuraavaksi?

Tavoitteemme on, että vuonna 2020 vähintään 30 % kaikista materiaaleistamme on vastuullisemmista lähteistä. Vastuullisemmiksi materiaaleiksi luokittelemme sertifioidun puuvillan, kierrätysmateriaalit, sekä pellavan. Pyrimme siis jatkuvasti lisäämään sertifioidun puuvillan osuutta ja samalla vähentämään tavallisen puuvillan osuutta tuotteissamme. Vuonna 2017, vastuullisempien materiaalien osuus oli 8,4 % kaikista Finlaysonin tuotteista, Reilun kaupan tuotteiden osuus oli 2,7 %. Matkaa on vielä tehtävänä, mutta etenemme askel askeleelta kohti tavoitettamme.

Selvitämme tällä hetkellä mahdollisuuksia julkaista toimitusketjuselvityksemme tuloksia tuotekohtaisesti, sillä haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman paljon tietoa tuotteidemme taustoista.

Lue lisää Reilun kaupan #Tunneketjusi-haasteesta tästä

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miksi kaikki Finlaysonin tuotteet eivät ole Reilun kaupan puuvillaa?

Reilun kaupan sertifiointi edellyttää kaikkien toimitusketjun toimijoiden sertifioitumista, eikä meillä ole valitettavasti tällaisia yhteistyökumppaneita montaa tällä hetkellä. Reilun kaupan puuvilla on raaka-aineena hieman kalliimpaa kuin tavallinen puuvilla, ja koska kilpailemme tuotteiden hinnoilla kansainvälisten toimijoiden kanssa, emme pysty vaihtamaan kaikkien tuotteiden puuvillaa Reiluksi.

Miten luomu- ja Reilun kaupan puuvilla eroavat toisistaan?

Luomupuuvilla on meidän tapauksessa GOTS-sertifioitua. Myös käyttämämme Reilun kaupan puuvilla on luomuviljeltyä. Luomu- ja Reilun kaupan viljelyssä geenimuunneltujen siementen käyttö on kielletty, eikä siemeniä esikäsitellä hyönteismyrkyillä. Luomu- ja Reilun kaupan puuvilla tulee pitää erillään muusta tuotannosta kaikissa valmistusvaiheissa. Luomu- ja Reilun kaupan viljely eroavat hieman toisistaan kriteereissä. Luomuviljelyssä vain luonnonmukaiset lannoitteet ovat sallittuja ja torjunta-aineiden käyttö on kiellettyä. Reilun kaupan viljelyssä kiinnitetään lisäksi huomiota puuvillasta maksettavaan takuuhintaan, sekä maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu viljelijäyhteisöjen kehitysprojekteihin.

Miksi ette valmista itse tuotteita, jolloin toimitusketju olisi omissa käsissänne?

Tuotteemme on valmistettu valmistuskumppaneiden toimesta jo noin 15 vuoden ajan. Emme pysty kilpailemaan hinnalla ulkomaalaisia jättitoimijoita vastaan kotimaisella tuotannolla. Jos valmistaisimme esimerkiksi pussilakanamme täällä Suomessa, hinta olisi arviomme mukaan noin kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Lisäksi Suomesta ei tällä hetkellä löydy tarvittavaa osaamista tai konekantaa kodintekstiilien teollisen mittakaavan valmistamiseen ja vaatisi siksi merkittäviä investointeja.


Lisää vastauksia kysymyksiisi löydät täältä tai ota yhteyttä: yritysvastuu@finlayson.fi